Има билки, които по традиция са широко застъпени в нашата кухня. Други пък смятаме за по-екзотични, но в други части на света са също толкова "обикновени" колкото у нас са например чубрицата и джоджена.
Независимо дали ще ги използваме, за да разнообразим вкуса на ястията си, да си направим домашна натурална козметика или ще си ги купим под формата на добавки, можем да се възползваме от разнообразните им ползи за здравето ни:
1. Карамфил
С най-високо съдържание на антиоксиданти сред подправките, той се използва от векове против болки от различен характер. Помага също при настинки, алергии, а карамфиловото масло се използва като антисептично средство – например при производството на вода за уста.
2. Риган
1/2 лъжичка риган съдържа също толкова антиоксиданти колкото 1/4 купичка бадеми и 4 пъти повече от същото количество боровинки... Затова и здравословната средиземноморска кухня използва ригана при приготвянето на толкова много ястия.
Риганът е богат на витамин К, желязо, манган. От полза е при бактериални и вирусни инфекции, включително салмонела, Е. коли и други патогени.
3. Джинджифил
В джиджифила се съдържат над 50 вида антиоксиданти. Той помага за по-доброто кръвообръщение и успокоява стомаха. Ползва се още при натравяния, за понижаване на холестерола, при артрит, за намаляване на възпаления, при диабетици - за повишаване чувствителността към инсулина.
4. Канела
Има важна роля за регулиране на кръвната захар при диабетиците. Клинични проучвания доказват, че приемът на повече канела помага за понижаване на глюкозата, триглицеридите и лошия LDL холестерол.
5. Куркума
Яркожълтият цвят на куркумата се дължи на фитохимикала куркумин. Именно на него се дължат и повечето от полезните за здравето ни свойства: помага срещу рак, затлъстяване и болести на обмяната на веществата (метаболизма).
От куркумина специалисти са създали нова молекула CNB-001, която подпомага възстановяването на мозъчните клетки след инсулт.
6. Розмарин
Според редица изследвания розмаринът блокира канцерогенните съставки в различните преработени храни (особено в печеното на скара месо). Маслото от розмарин пък подобрява когнитивните способности и се бори със свободните радикали, причиняващи болестта на Алцхаймер, удар и деменция.
7. Горчица
Съставката AITC в семената горчица е популярна с антираковите си свойства. Тя се съдържа още в хряна и уасабито. Според клинични данни AITC намалява растежа на някои видове рак с до 33%. Горчицата на семена е по-позната на повечето хора у нас като синап.
Източник: zdrave.bg