6 привидно положителни навика, които всъщност причиняват повече вреда


6 привидно положителни навика, които всъщност причиняват повече вреда
Снимка: istockphoto.com

Загубата на тегло може да бъде предизвикателство. И ако четете много за това онлайн, това също може да бъде объркващо. Въпреки че винаги е важно да говорите с лекар или диетолог, понякога само бърза двойна проверка извежда тези неща в съвсем нова светлина.

Днес решихме да проверим някои често срещани "здравословни навици". И някои резултати бяха наистина изненадващи. 

1. Спете малко по-малко, за да тренирате сутрин

Тренировката сутрин се счита за чудесен вариант. Той съответства на естествените колебания на хормоните в тялото, помага за концентрацията и настроението през целия ден и за регулиране на апетита. Ако обаче компрометирате идеалния брой часове, които трябва да спите, това може да има обратен ефект. Ограниченията на съня са свързани с повишен глад и прием на храна, с по-висок риск от наддаване на тегло и затлъстяване.

Вижте още: 7 критични знака, които показват дефицит на витамин D

2. Трениране всеки ден

За да промените наистина живота си, редовният тренировъчен план определено трябва да бъде нещо толкова рутинно за вас, колкото храненето или съня. Но винаги трябва да запазвате един ден за почивка на всеки 7 до 10 дни. Това е така, защото тялото трябва да поправи микроскопични разкъсвания в мускулната тъкан и да балансира отново нивата на млечна киселина и гликоген. Това ви дава време мускулите ви да укрепнат и намалява риска от нараняване.

Тренирането твърде много може да причини надбъбречна умора и всъщност да увеличи наддаването на тегло, особено около корема. Това се дължи на кортизола, естествен хормон на стреса, който е отговорен за регулирането на вашия метаболизъм. 

3. Прекалено много сън

Може би сме свикнали да чуваме обратното, но това също е вярно. Точно както недостатъчният сън е лош за вас, твърде много сън също увеличава риска от развитие на хронични заболявания, като коронарна болест на сърцето, диабет, тревожност и затлъстяване при възрастни. Ако смятате, че 7 до 8 часа сън на нощ "не са достатъчни" или се чувствате уморени след нощ на добър сън, помислете дали да се консултирате с вашия лекар.

4. Не приемате достатъчно мазнини

Това се отнася за здравословните мазнини, разбира се. Мазнините са спечелили лоша слава, но те са част от балансирана здравословна диета и телата ни се нуждаят от тях. Те помагат за усвояването на витамини, поддържат клетъчния растеж, здравето на мозъка и очите, лечението и производството на хормони. И те са най-добрият източник на енергия за нашите тела.

Ако сте се чувствали отпаднали, често сте гладни, болят ви ставите или имате повече настинки от обикновено, може да искате да ядете повече здравословни мазнини. Те се съдържат в сирене и яйца, зехтин или масло от рапица, ядки и авокадо и семена от чиа или лен. Просто се опитайте да избягвате трансмазнини от хидрогенирани масла, които често се срещат в преработените храни.

Вижте още: 8 съвета как ефективно да намалите подуването на корема

5. Нулева толерантност към захарта

От намаляване на риска от диабет и по-бавно стареене до по-добър сън и загуба на тегло, ползите от намаляването на захарта са огромни. Въпреки това, нулевата толерантност към захарта може да доведе до добавяне на изкуствени подсладители в храната и тези продукти могат да бъдат също толкова лоши, колкото самата захар, причинявайки диабет и затлъстяване.

Захарта може да бъде част от балансирана диета, просто изберете цели плодове вместо сок или бисквити. По този начин вие също ще консумирате естествените фибри, които помагат на тялото да го използва по най-добрия начин.

6. Салата вместо протеин

Салатите са страхотни, но ако пълните стомаха си с маруля, може да не оставяте достатъчно място за правилното количество протеин. Протеинът играе роля в създаването и поддържането на всяка клетка в тялото. Без него може да загубим мускулна маса и да получим по-слаба имунна система, коса и нокти.

Освен това вероятно ще се почувствате по-малко удовлетворени след нископротеинови ястия и често ще сте по-гладни. Диетите с високо съдържание на протеини са свързани с по-ускорен метаболизъм и намаляване на приема на калории и апетита.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама