6 причини да дъвчете карамфил след хранене


6 причини да дъвчете карамфил след хранене
Снимка: iStock

Традиционно в Индия се дъвче карамфил след хранене. Интересното е, че тази подправка е много повече от освежител за уста, но също така има някои потенциални ползи за здравето, като забавяне на метаболизма, лечение на настинка или възпалено гърло. Карамфилът е много повече от просто подобрител на вкуса.

Богат на антиоксиданти

Карамфилът има изобилие от антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес в тялото ви. Дъвченето на карамфил след всяко хранене може да предпази клетките ви от увреждане на свободните радикали, като по този начин изгражда имунната ви система и предотвратява риска от хронични заболявания. Антиоксидантите в карамфила също помагат за забавяне на процеса на стареене, поддържайки здравето на вашата кожа и органи в дългосрочен план.

Още: Какво се случва с тялото ви, ако започнете да ядете карамфил всеки ден

Предотвратява киселини и киселинен рефлукс

Смята се, че карамфилът успокоява храносмилателната система, като балансира нивото на стомашната киселина. Дъвченето на няколко скилидки след хранене ще намали риска от киселинен рефлукс и киселини. Естествените химикали в карамфила успокояват лигавицата на хранопровода, като потискат дразненето и осигуряват облекчение след обилно хранене.

Подпомага храносмилането

Карамфилът, дъвкан след хранене, също подобрява храносмилането. Подправката има евгенол, съединение, което стимулира храносмилателните ензими. Това кара стомаха да смила храната по-добре, намалявайки до минимум риска от лошо храносмилане, подуване на корема или газове. Освен това може да излекува гаденето и е отлично естествено средство за стомашно разстройство след хранене.

Още: Ползи за здравето от карамфиловото масло

Подобрява лошия дъх

Карамфилът съдържа естествени антимикробни вещества, които могат да убият бактериите в устата, най-често отговорни за лошия дъх. Дъвченето на няколко скилидки след хранене ще ви осигури естествено свеж дъх. Карамфилът също съдържа много силен, остър аромат, който действа като естествен, дълготраен освежител за уста и по този начин е отлична алтернатива на търговските ментови бонбони и дъвки.

Орално здраве

Освен че коригира лошия дъх, дъвченето на карамфил също е здравословно за цялостното здраве на устната кухина. Антисептичните и антибиотични качества на карамфила отблъскват заболявания на венците, кариес и инфекции. Карамфилът също така облекчава зъбобола, като анестезира околностите на болния зъб, което помага за моментно отпускане на болката, докато не бъде направено подходящо лечение.

Още: 5 начина да използвате карамфил, за да държите мухите надалеч

Кръвообращение

Дъвченето на карамфил най-вероятно ще подобри притока на кръв поради евгенола, който е противовъзпалително вещество. Подобрената циркулация доставя кислород и хранителни вещества на цялото тяло, което прави човек по-здрав като цяло. С подобрена циркулация на кръвта карамфилът може да осигури подобрени енергийни нива и по-бързо възстановяване след хранене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама