Какво се случва с тялото ви, ако започнете да ядете карамфил всеки ден


Какво се случва с тялото ви, ако започнете да ядете карамфил всеки ден
Снимка: iStock

Неотворените ароматни розови цветни пъпки на вечнозеленото карамфилово дърво, произхождащо от Индонезия, са популярни по цял свят. Освен със сладкия вкус, който придава на ястията, към които се добавя, карамфилът е известен и със своите лечебни свойства.

Ето какво може да се случи с тялото ви, ако започнете всеки ден да ядете по двете пъпки карамфил.

1. Засилват имунната система

Карамфилът е една от най-добрите храни, които можем да приемаме за подкрепа на имунитета, тъй като увеличава количеството на белите кръвни клетки в тялото, което ни помага да се борим с инфекциите. И всичко това благодарение на съдържащия се в него витамин С.

2. Подобряват храносмилането

Карамфилът може да се използва като лек за храносмилателни проблеми, тъй като повишава секрецията на храносмилателни ензими. Той също така намалява гаденето. Да не говорим, че е пълен с фибри, които насърчават здравето на храносмилателната система и помагат за предотвратяване на запек. Най-добрият начин за лечение на храносмилателни проблеми с карамфил е да се консумира под формата на прах или изпечен в мед.

Вижте още: Ползи за здравето от карамфиловото масло

3. Облекчават зъбобол

Тази подправка има и местни анестетични свойства. Ако имате зъбобол, поставете пъпка карамфил над болния зъб, за да премахнете дискомфорта, докато стигнете до зъболекаря.

4. Допринасят за здрав черен дроб

Черният дроб е отговорен за детоксикацията на телата ни и метаболизирането на лекарствата, които приемаме. Евгенолът в карамфиловото масло подобрява функцията на черния дроб.

5. Помагат за намаляване на болката и възпалението в тялото

Евгенолът също така придава на карамфила неговите аналгетични и противовъзпалителни свойства. Един от начините да се възползвате от това е да използвате тази подправка като лек за главоболие. Можете да направите това по 2 начина: да ги консумирате или да ги използвате локално. Ако предпочитате да ги консумирате, можете да смесите карамфил на прах и каменна сол с чаша мляко и да го изпиете, за да облекчите главоболието си. Ако искате да го използвате локално, можете да накиснете пъпките в кокосово масло и да масажирате слепоочията си, за да получите облекчение.

Вижте още: Защо да поръсите сол и карамфил пред вратата си

6. Полезни са за вашите кости и стави

Карамфилът съдържа някои елементи като флавоноиди, манган и евгенол, които насърчават здравето на костите и ставите. Тези вещества увеличават плътността на костите, участват в създаването на костна тъкан и транспортират здрави минерали до нашите кости.

7. Имат антибактериални свойства

Проучване, проведено в университета в Буенос Айрес, подложи карамфила на изпитание срещу някои сериозни бактерии, като E. coli и стафилококи. Изследването показа, че карамфиловото масло е ефективно при елиминирането на тези бактерии. Има дори рецепта за билкова вода за уста, направена с масло от чаено дърво, карамфил и босилек. Според Катедрата по пародонтология към университета KU Leuven в Белгия, тази естествена вода за уста може да подобри здравето на венците и да намали количеството бактерии и плака в устата, след като се използва само за 21 дни.

8. Те са пълни с антиоксиданти

Карамфилът е най-мощен хранителен източник на полифеноли. Полифенолите са микроелементи, които усвояваме, когато ядем растения. Те имат големи ползи за нашето тяло: понижават холестерола и кръвното налягане, подобряват функцията и гъвкавостта на артериите и увеличават дълголетието.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама