5 токсични тъкани, които могат да бъдат вредни за вашето здраве


5 токсични тъкани, които могат да бъдат вредни за вашето здраве
Снимка: iStock

Пуловери или леки рокли, любимите ни спортни клинове или оформящо бельо – толкова много неща около нас са направени от синтетични материали. Въпреки че изглеждат добре и удобни, те могат да бъдат опасни за вашата кожа и общото ви здраве - от лоша миризма, обриви, гадене или нещо дори по-лошо. Химикалите в синтетичните тъкани не са най-добрите спътници за нашата кожа. Ето черния списък.

1. Полиестер

Полиестерът е една от най-популярните и най-използваните синтетични тъкани. Въпреки че може да бъде произведен със смес от естествени компоненти, като памук, ефектът му върху нашето здраве все още може да бъде вреден. Докато носите полиестер, на кожата ви става трудно да диша. Освен това повишаването на телесната температура помага за отделянето на химикали от тази тъкан, които по-късно се абсорбират от кожата ви. Това може да причини различни проблеми и раздразнения като обриви, сърбеж, зачервяване, екзема и дерматит. Така че е по-добре да избягвате полиестера в дрехите си, а също и в спалното бельо.

2. Район (вискоза)

Вискозата е влакно, което е направено от целулоза, която е химически преобразувана от дървесна маса. Не само производството на този материал е опасно, но носенето му може да бъде и нездравословно. Вискозата може да отделя токсични вещества, които могат да причинят гадене, главоболие, повръщане, болки в гърдите и мускулите и безсъние. Освен всичко това производството му силно замърсява околната среда.

Вижте още: 6 изненадващи ползи за здравето от крушите

3. Найлон

Чорапи, бельо, чорапогащници и много различни дрехи се правят от найлон. Той е издръжлив и не е много скъп за производство, поради което е популярен. В същото време найлонът не е най-добрият избор за носене върху гола кожа. Дрехите, изработени от найлон, не абсорбират потта от кожата, което може да причини неприятна миризма и кожни инфекции. Докато се произвежда, тъканта се избелва или боядисва с различни химикали. Носенето също може да причини различни раздразнения.

4. Акрил

Акрилните тъкани са направени от акрилонитрил, който е канцероген и мутаген. Излагането на това вещество може да причини различни здравословни проблеми. Сред тях са главоболие, гадене, виене на свят, затруднено дишане, слабост на крайниците и много други. Носейки акрилни тъкани, вие рискувате да абсорбирате част от акрилонитрила в кожата си. Освен това, производството на акрил е огромна причина за замърсяване на околната среда.

5. Спандекс/Ликра/Еластан

Тези видове тъкани са изключително еластични и с тях се правят много тесни дрехи като спортни сутиени, клинове, тениски, оформящо бельо, чорапогащници, бикини и т.н. Подобно на други синтетични тъкани, те са направени от вредни химически вещества като полиуретан, който също се счита за канцероген. Продължителният контакт с тези тъкани може да причини кожни раздразнения като дерматит.

Вижте още: Какво се случва с тялото ви, ако започнете да ядете карамфил всеки ден

Кои тъкани са безопасни за носене

Памук: той е дишащ, абсорбира течността от кожата, предпазва от топлина през лятото и студ през зимата и е хипоалергичен и издръжлив. Това е една от най-добрите материи, които можете да носите, за да осигурите на кожата си най-голям комфорт.

Мериносова вълна: това е изцяло естествен материал, регулиращ температурата и влагата, който не губи форма и не увисва с времето. Вместо това, той е мек, лек и предлага естествена UV защита! Вълната от алпака също може да бъде добра алтернатива.

Кашмир: това е много ценен материал. Не се използват тежки химикали, за да се създаде гладкото копринено усещане на кашмир и е невероятно и приятно да се усеща върху кожата сам по себе си.

Коноп: този текстил служи на хората от хиляди години. Той е добре известен със своята здравина и издръжливост. Това е най-добрият естествен материал, когато става въпрос за поддържане на форма и не се разтяга. Също така, колкото повече го носите, толкова по-меко става.

Коприна: тази мека материя не само има луксозна текстура, но има и куп ползи за здравето! Може да помогне при екзема и астма, да има противогъбичен ефект, да помогне за избягване на алергии и да подобри съня!

Бамбук: това е интересна нова алтернатива на традиционните естествени тъкани. Текстилът, изработен от бамбук, е също толкова мек и копринен, колкото и другите естествени материи, но и хипоалергичен, силно дишащ и терморегулиращ. Може да абсорбира влагата от кожата дори по-добре от памука и да ви предпази от ултравиолетовите лъчи като мериносовата вълна. Освен това е биоразградим.

Лен: това е много удобен и издръжлив материал. Освен това е лесна за поддръжка и е подходяща за всеки сезон. Подобно на някои други естествени тъкани, той има хипоалергенни свойства, създава усещане за допълнително удобство и позволява на кожата ви да диша.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама