5 мита за кръвното налягане, в които всички вярваме


5 мита за кръвното налягане, в които всички вярваме
Снимка: iStock

Проблемите с кръвното налягане са нещото, което засяга както младите, така и по-възрастните и точно затова не бива да бъдат неглижирани. Хипертонията, или високото кръвно налягане, е тази, която може да застраши сериозно здравето ни. Хипотонията, ниското кръвно налягане, от своя страна може да ни създаде известен дискомфорт, но в повечето случаи не е създава сериозни проблеми. В стремежа си да се предпазим от рисковете свързани с тях обаче повече от нас вярват на някои митове, които днес ще разбием.

5 -те мита за кръвното налягане

Вижте още: Три златни правила за хората с хипертония

Високият пулс означава високо кръвно

Не. Ако пулсът ви се увеличи под влиянието на стрес или на някакъв друг дразнител, това не означава, че той ще повлияе по някакъв начин на кръвното ви и обратното. Важно е двете неща да бъдат разграничавани и да се разглеждат като различни проблеми.

Изключването на морската сол не означава, че сте ограничили нивата на натрий

Истина е, че натрият може да е причината за повишено кръвно налягане при някои хора и че приемът му трябва да бъде редуциран. Натрий обаче не се съдържа само в морската сол. Ако наистина искате да ограничите приема му, трябва да започнете да четете етикетите, защото той се съдържа в почти всички пакетирани храни като:

  • Доматен сос
  • Супи
  • Подправки
  • Всички миксове храни 

Кръвно налягане

Симптомите на високото кръвно са очевидни

Всъщност не са. Дори и кръвното ви налягане да е застрашаващо високо, вие няма да почувствате нищо. Точно поради тази причина, ако имате някакви съмнения, честите прегледи при лекар са желателни.

От хипертония страдат само възрастните хора

Това далеч не е така, защото хипертонията не се развива с възрастта. Всъщност тя е по-често срещана при възрастните хора поради причината, че нашите артерии се свиват с възрастта. Това, разбира се, не означава, че младите хора и тийнейджърите няма проблеми с кръвното, а дори напротив.

Хипертонията се предава

Много хора смятат, че щом родителите им са имали проблеми с кръвното, те също имат, но това не е така. Тук важна роля играе начинът ни на живот. Ако имаме много стресиращо ежедневие, да, вероятността да имаме проблеми с кръвното и сърцето е голяма. Начинът на хранене също е важен, затова първо се обърнете и погледнете ежедневието си и чак след това гените.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама