5 билки и подправки за естествена детоксикация


5 билки и подправки за естествена детоксикация
Снимка: iStock

С тяхната дълга история, популярност и отчетена ефективност, не е чудно, че много хора се обръщат към билките и подправките, за да подпомогнат вродената способност на тялото си да детоксикира.

Вашето тяло се нуждае от хранителна подкрепа за непрекъснато прочистване, така че приемането на здравословна, балансирана диета, пълна с цели, непреработени храни, е жизненоважна стъпка за облекчаване на токсичния ви товар. Като допълнение към здравословна диета и редовни упражнения, може да обмислите да включите някои от тези билки и подправки, известни със своите детоксикиращи свойства.

Тъй като билките могат да предизвикат странични ефекти и да взаимодействат с други билки, добавки и лекарства, винаги трябва да се консултирате с лекар, преди да започнете билков режим. 

Кориандър

Телата ни са изложени на тежки метали всеки ден чрез храна, вода, фармацевтични продукти, промишлени продукти, замърсяване и др. Когато тежките метали се натрупат, за да достигнат токсични нива, те могат да доведат до набор от симптоми и хронични състояния. Химическите съединения в кориандъра действат като естествени почистващи агенти, свързвайки се с токсичните метали и ги разхлабвайки за по-лесното им транспортиране извън тялото.

Известен със своя уникален вкус, който не може да бъде сбъркан и често използван в мексиканската кухня, кориандърът може да се включи във всякакви храни – ястия от птици и риба, салати, салси, смутита и др. Може лесно да се намери в хранителни магазини, ако искате да го добавите към вашата билкова градина.

Вижте още: 5 билки за баланс на женските хормони

Глухарче

Традиционно използвано като диуретик, предварителните изследвания показват, че глухарчето може да помогне за подобряване на функцията на черния дроб и жлъчния мехур. Със забележителна хранителна стойност, глухарчето е пълно с витамини A, B6, C, D и K, плюс минерали като желязо, калий, цинк и по-високи нива на бета каротин от морковите.

На практика нито една част от растението глухарче не се изхвърля, тъй като коренът, листата и цветята са годни за консумация и се използват за терапевтични цели. Опитайте да накиснете корените, за да направите чай от глухарче, задушете цветята като гарнитура или добавете суровите листа към любимата си салата.

Бял трън

Билката, която най-често се препоръчва за поддържане на чернодробната функция, е бял трън. Неговото активно съединение, силимарин, е клинично доказано, че стабилизира клетъчните мембрани и стимулира пътищата на детоксикация. Освен това има противовъзпалителни ефекти и някои проучвания показват, че дори може да помогне на черния дроб да регенерира тъкан.

Тъй като силимаринът не е много водоразтворим или не се абсорбира добре от тялото, повечето продукти от бял трън са стандартизирани препарати, съдържащи 70 до 80 процента силимарин.

Червена детелина

Тази билка отдавна се събира за използване в различни препарати, включително чайове, тинктури, капсули и продукти за локално приложение. Цветовете поддържат функцията на черния дроб, като стимулират производството на жлъчка и действат като ефективен диуретик, помагайки за пречистване на кръвта и освобождаване на тялото от излишните течности. Те са богати на изофлавони – водоразтворими съединения, които имат подобни на естрогена ефекти и подобряват кръвообращението, здравето на сърцето и симптомите на менопаузата.

Червената детелина също е ценен източник на много хранителни вещества, включително калций, хром, магнезий, ниацин, фосфор, калий, тиамин и витамин С.

Вижте още: 5 билки, които подобряват работата на мозъка

Куркума

Куркумата е растение от семейството на джинджифила, което се използва широко в аюрведа и китайската медицина за лечение на храносмилателни и чернодробни нарушения. Куркуминът е мощният фитохимичен компонент, който придава на куркумата нейния отличителен яркожълт цвят и стимулира производството на жлъчка от жлъчния мехур. Жлъчката елиминира токсините в черния дроб и подмладява клетките, които разграждат вредните съединения

Куркуминът също е известен със своите противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Според Medical News Today, фитохимикалът се проучва, за да се определи дали може да бъде полезен за предотвратяване и лечение на рак и невродегенеративни състояния, включително болестта на Алцхаймер. За да получите най-голяма полза за здравето, имате нужда от повече от случайно поръсване на куркума, така че добавката може да е правилният начин. Но готвенето с куркума може да бъде приятно и полезно.

За да увеличите ефективността му, подправете вашето ястие, съдържащо куркума, с черен пипер. Проучване, публикувано в Clinical Pharmacokinetics, показва, че поглъщането на куркумин в комбинация с пиперин, алкалоида в пипера, повишава бионаличността на куркумин с удивителните 2000%.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама