Май месец е перфектното време да разтовариш организма си от тежките храни, да проветриш главата си от застоялите мисли и да разчистиш някои не толкова добри навици.
Програмата, която ви представяме, включва само 4 основни стъпки и е с продължителност от 4 седмици. Основната и функция е разтоварваща и противовъзпалителна, като цели осигуряване на дневно меню с висока хранителна плътност. Това помага на тялото да използва натрупаните мазнини за получаване на енергия, като същевременно регенерира и подмладява важните за организма тъкани.
Консумирането на храни с висока хранителна плътност (богати на микронутриенти, витамини и фитохимикали, която в същото време е нискокалорична) снабдява тялото с хранителните вещества, от които то се нуждае за достигане на оптимално здраве и предпазване от болести. Храната, богата на микронутриенти, потиска апетита и намалява желанието за консумиране на храни, съдържащи празни калории. По този начин естествено преодоляваме желанието за нездравословни и вредни храни.
Режимът за разтоварване и пречистване не включва следването на конкретно меню всеки ден, а представя 4 фундаментални принципа: храни, които да избягваме, храни, които можем да консумираме рядко, преобладаващи храни и подпомагащи практики. Основното правило е следването на принципите 80% от времето, като даваме толеранс от 20% за непланирани ситуации.
Храни, които да избягваш:
всички млечни без киселото мляко
всичко със захар
рафинирани и обработени храни
трансмазнини, нагряти растителни мазнини, маргарин
всичко с глутен
безалкохолни напитки, пакетирани сокове и лимонади
Храни, които можеш да консумираш рядко:
2-3 пъти седмично – бобови (леща, нахут, грах, боб)
1 път седмично – ориз, обикновено при хранене навън, за предпочитане див или кафяв
1-2 пъти седмично дива риба, 1-2 пъти пасищно птиче и телешко месо
2 -3 пъти седмично - кисело мляко (пълномаслено, не плодово)
2-5 пъти седмично – масло
Алкохол, кофеин – рядко, по възможност да се изключат
Преобладаващи храни:
кръстоцветни зеленчуци – сготвени, на пара (броколи, карфиол, брюкселско зеле, зеле)
кореноплодни – сурови или сготвени (моркови, ряпа, червено цвекло)
зеленчуци за набавяне на микронутриенти– сурови или сготвени
ферментирали зеленчуци за набавяне на почвени пробиотици (кисело зеле, моркови, краставици, квас)
зрели сезонни плодове
храни с лилав цвят за здравето на червата (зеле, сладък картоф, патладжан, салати, боровинки, касис, къпини)
храни богати на магнезий (авокадо, банан, ядки и семена, водорасли, зеленолистни)
сурови ядки, богати на омега 3 и 6
топли и течни храни (супи, костен бульон)
студено пресовани мазнини (зехтин, конопено олио, кокосово масло)
3 пъти седмично яйца
куркума, джинджифил, лимони – силни антиоксиданки с протививъзпалителни свойства
Примерен хранителен режим:
Закуска
печена ябълка или тиква
сварена покълнала елда със зрял плод
топла купа безглутенови овесени ядки с фурми и сурови ядки
омлет със зеленчуци
кисело мляко с ядки и плод
Oбяд
зеленчукова крем супа/костен бульон
яхния от бобови (леща, боб, грах) със зеленчуци
голяма зеленчукова салата (с ядки и авокадо)
безглутенова паста или пица със зеленчуци
хлебче от оризово или нахутено брашно с нещо различно (гуакамоле, дип от леща, маслинена паста, риба)
Следобедна закуска
плод
4-5 фурми
домашен десерт без захар (бонбони от фурмии ядки)
резени зеленчуци
печена тиква или ябълка
Вечеря
зеленчуци, запечени на фурна (сладък картоф, тиквички, патладжан, карфиол, броколи, брюкселско зеле, домат), самостоятелно или с риба/ месо
салата от ферментирали зеленчуци с месо/ риба
зеленчуков гювеч
киноа със зеленчуци (броколи, домати)
гъби на тиган със салата
Автор: Весела Петрова, Сертифициран нутриционист и здравен коуч