4 храни, които да ядете на вечеря за по-добро храносмилане


4 храни, които да ядете на вечеря за по-добро храносмилане
Снимка: iStock

В края на деня вашата дългоочаквана вечеря вероятно е единственият приоритет, върху който сте се съсредоточили. Това, което е трудно да се предвиди, е реакцията на тялото ви, след като приключите с храненето - въпреки че сте свършили с вечерята, тялото ви едва започва да усвоява това, което има вътре. Ако това ви звучи малко познато, помислете дали да не добавите няколко от тези храни към последното си хранене за деня.

Преди да продължим, важно е да отбележим, че здравословната храна невинаги е лесна за получаване. Стресът от ежедневните задължения може да принуди хората да преминат на автопилот. В резултат на това те ядат каквото намерят, твърде често в състояние на тревожност. Хроничният стрес може да промени чревната ни храносмилателна система, като забави притока на кръв към нашите храносмилателни органи, причинявайки "замръзване" на стомашно-чревния тракт. Той може да забави производството на слюнка и основните храносмилателни ензими, което прави по-трудно разграждането на храната и отключването на нейните хранителни вещества.

Като разберем нашата причинно-следствена връзка с храната, можем да разберем по-добре и да бъдем по-внимателни към нашите хранителни навици.

Как здравето на червата е свързано с храносмилането?

Вярвате или не, здравето на червата ни е тясно свързано със способността ни да смиламе храната. Нашият чревен микробиом работи с нашите нерви, хормони, бактерии, кръв и храносмилателна система, за да разгражда хранителните вещества и да ги доставя в тялото ни. Когато не подхранвате правилно червата си, това води до лошо храносмилане, което може да доведе до проблеми като подуване на корема, дискомфорт, недостиг на хранителни вещества и дори системно възпаление, както и умствени и емоционални предизвикателства като тревожност и депресия.

Вижте още: Колко време отнема храносмилането на различните храни

Какво се случва с тялото ни, когато си легнем сити?

Не всички, които си лягат сити, не са усвоили храната си, но тези, които не са усвоили храната си, обикновено си лягат с чувство за ситост и това бързо се отразява на физическото и емоционалното състояние. Когато не усвояваме правилно храната си, защото сме яли твърде много или сме твърде стресирани, това може да доведе до нарушен сън и дискомфорт през цялата нощ, което оказва влияние върху способността ни да се събуждаме, чувствайки се бодри и енергизирани сутрин. Вие не само жертвате физическия си комфорт, но и пренебрегвате психическото си здраве.

Храни, които помагат с храносмилането и е хубаво да присъстват във вечерята

1. Постен протеин

Постните протеини – като сьомга, яйца, боб и ядки – са пълни с хранителни вещества и ниско съдържание на мазнини, което е идеално за подпомагане на храносмилането. Като внимателно консумирате постни протеини, вие ще насърчите стомашната киселина по време на храносмилането, която ще разгради храната, ще стимулира метаболизма ви и ще ви остави да се чувствате сити.

Вижте още: Пийте тези 5 напитки след ядене, за да подобрите храносмилането си

2. Джинджифил

Въпреки че джинджифилът може да не е вашето предпочитание, когато става въпрос за храна за вечеря, консумацията му в многото му форми може да помогне за храносмилането. Джинджифилът подобрява стомашно-чревния мотилитет и увеличава потока на слюнката ни, което означава, че колкото повече ядем, толкова по-гладко ще се смила храната ни. Например, можете да завършите вечерята, като хапнете малко парче корен от джинджифил.

3. Листни зеленчуци

Те осигуряват достатъчно хранителни вещества и фибри, за да подпомогнат храносмилането и да захранват тялото ви с енергия. Листните зеленчуци като спанак, зеле и рукола също съдържат специфични захари, които насърчават здрави чревни бактерии. Колкото повече листни зеленчуци ядете, толкова повече се настройвате за успех.

4. Билкови чайове

Не е храна, но билковите чайове се съчетават идеално с всяко хранене. Пиенето на билкови чайове от джинджифил, мента или лайка след вечеря може да успокои храносмилателната система и да насърчи по-доброто храносмилане. След като приключите с вечерята, помислете дали да не си направите чаша горещ чай, за да отпуснете стомашно-чревния тракт и да намалите дискомфорта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама