Нещо топличко за студените дни.
Необходими продукти:
1 литър консервиран доматен сок
200-300 мл вода
4-5 с.л. зехтин за готвене (или олио)
1/2 глава лук
бялата и светлозелена част на 1 праз ( ако не обичате праз, може да замените с връзка пресен лук)
2 скилидки чесън
1/2 глава целина
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. брашно
5-6 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Нарежете праза (или зеления лук) и 1/2 глава лук на ситно. Нарежете половин глава целина на малки кубчета. Нарежете чесъна на по-едро.
Загрейте зехтина (олиото) на котлона, сотирайте праза, лука и целината за 1-2 минути. Прибавете чесъна и след половин минута залейте с доматения сок. Прибавете солта и черния пипер. Гответе около 10- 15 минути или докато кубчетата целина омекнат и се сварят.
В купичка сложете брашното, с бъркане прибавете малко от водата, докато получите гъста кашичка. Прибавете кашичката към супата, добавете и останалата вода. Оставете да поври още 5-10 минути.
Отдръпнете от огъня. Поръсете със ситно нарязания магданоз.
Сервирайте супата гореща.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com