Зелето може да се превърне във вкусна вечеря само с няколко прости съставки. Тази рецепта е не само лесна за приготвяне, но и извлича най-доброто от този зеленчук, превръщайки го в питателна и засищаща храна.
Необходими продукти за зелето с яйца:
300 грама зеле, нарязано
2 големи яйца
2-3 супени лъжици брашно
сол и черен пипер на вкус
1 супена лъжица сусам
растително масло за пържене
заквасена сметана за сервиране (по желание)
Вижте още: Кьосе или Балкан: Какви са разликите между двата сорта зеле
Начин на приготвяне:
Започнете, като нарежете зелето на ситно. Това ще му помогне да се сготви бързо.
В купа разбийте заедно яйцата, брашното, солта и черния пипер до гладка смес. Консистенцията трябва да е подобна на тестото за палачинки.
Добавете настърганото зеле към яйчената смес. Разбъркайте, докато всички зелеви ивици се покрият равномерно с тестото.
Загрейте обилно количество растително масло в голям тиган на среден огън. След като олиото се сгорещи, се изсипва зелевата смес. Разстелете равномерно, за да оформите тънка форма на палачинка.
Оставете зелевата палачинка да се изпече за 3-4 минути от едната страна, след което внимателно я обърнете, за да се изпече и от другата страна. И двете страни трябва да са златистокафяви и хрупкави.
След като се сготви, прехвърлете зелевата палачинка в чиния за сервиране. Сервирайте топла, придружен със заквасена сметана по желание.
Вижте още: Как да готвите зеле така, че да НЕ образува газове