Запечени тънки картофи с мляко


Запечени тънки картофи с мляко
Снимка: iStock

Предлагаме ви една неустоима рецепта за картофи, нарязани на много тънко, запечени с прясно мляко.

Необходими продукти за картофите с мляко

¼ чаша масло

1 голяма глава лук, нарязана на кубчета

2 скилидки чесън, смлян

¼ чаша брашно

2 чаши мляко

1 чаша пилешки бульон

1 ¼ чаена лъжичка сол 

½ чаена лъжичка черен пипер 

1,2 кг картофи, нарязани на тънки филийки с дебелина около 0,3 см - използвайте ренде или белачка за картофи

Вижте още: С по-малко калории: Печен хрупкав картофен чипс

Начин на приготвяне: 

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с масло тава за печене и я оставете настрана.

За приготвяне на соса

В голяма тенджера разтопете маслото на средно слаб огън. Добавете лука и чесъна и гответе, докато лукът започне да омеква, около 3 минути. Добавете брашното и гответе за 1-2 минути.

Комбинирайте млякото и бульона. Добавете малко количество наведнъж, като разбърквате след всяко добавяне. Сместа ще стане много гъста в началото, продължете да добавяте малко течност, като разбивате, докато стане гладка.

След като се добави цялата течност, увеличете котлона до среден и оставете да заври, като продължавате да разбивате. Добавете сол и черен пипер, оставете да поври 1 минута.

Вижте още: Ако имате картофи и консерва риба топ, пригответе това

Сглобяване

Поставете 1/3 от картофите в приготвения съд и подправете всеки слой със сол и черен пипер. Изсипете отгоре 1/3 от млечния сос.

Повторете слоевете, завършвайки със сос. Покрийте с алуминиево фолио и печете 30 минути.

Открийте и печете още 30 минути или докато станат златисто кафяви и картофите омекнат.

Оставете ястието да почине поне 15 минути преди сервиране.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама