Предлагаме ви една неустоима рецепта за картофи, нарязани на много тънко, запечени с прясно мляко.
Необходими продукти за картофите с мляко
¼ чаша масло
1 голяма глава лук, нарязана на кубчета
2 скилидки чесън, смлян
¼ чаша брашно
2 чаши мляко
1 чаша пилешки бульон
1 ¼ чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка черен пипер
1,2 кг картофи, нарязани на тънки филийки с дебелина около 0,3 см - използвайте ренде или белачка за картофи
Вижте още: С по-малко калории: Печен хрупкав картофен чипс
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с масло тава за печене и я оставете настрана.
За приготвяне на соса
В голяма тенджера разтопете маслото на средно слаб огън. Добавете лука и чесъна и гответе, докато лукът започне да омеква, около 3 минути. Добавете брашното и гответе за 1-2 минути.
Комбинирайте млякото и бульона. Добавете малко количество наведнъж, като разбърквате след всяко добавяне. Сместа ще стане много гъста в началото, продължете да добавяте малко течност, като разбивате, докато стане гладка.
След като се добави цялата течност, увеличете котлона до среден и оставете да заври, като продължавате да разбивате. Добавете сол и черен пипер, оставете да поври 1 минута.
Вижте още: Ако имате картофи и консерва риба топ, пригответе това
Сглобяване
Поставете 1/3 от картофите в приготвения съд и подправете всеки слой със сол и черен пипер. Изсипете отгоре 1/3 от млечния сос.
Повторете слоевете, завършвайки със сос. Покрийте с алуминиево фолио и печете 30 минути.
Открийте и печете още 30 минути или докато станат златисто кафяви и картофите омекнат.
Оставете ястието да почине поне 15 минути преди сервиране.