Запечени картофи с праз


Запечени картофи с праз

В сезона на праза една вкусна рецепта, която си подхожда идеално със свежа зелена салата и чаша вино.

Необходими продукти:

5 картофа

3 стръка праз

400-500 мл прясно мляко

70 гр масло

2 равни с.л. брашно

щипка индийско орехче

черен пипер и сол на вкус

50-60 гр пармезан или сирене пекорино (или пък може спокойно да заместите с около 100 гр нашенски кашкавал)

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте праза. За ястието ще се използва само бялата и светлозелената част. Нарежете на парчета от около 5 см.

Обелете, измийте и нарежете картофите. Срязват се на две по дължина и после половинките се нарязват на филийки с дебелина около половин сантиметър.

Сложете в тенджера на котлона вода с 1 ч.л. сол, да заври. Пуснете праза и картофите вътре. Оставете да ври на среден огън около 15 минути.

Докато празът и картофите се варят, в друга тенджера сложете маслото да се загрее на котлона, прибавете в горещата мазнина брашното и после, при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка, прибавете млякото (внимавайте да не стане на бучки). Сложете щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус, намалете котлона и продължете да бъркате на слаб огън, докато сместа се сгъсти. Гъстотата трябва да е като на крем супа. След като се сгъсти, оттеглете от котлона

Извадете праза и картофите и отцедете от водата.

Намажете тавичка с мазнина по дъното и стените. Сложете картофите и праза в тавичката, залейте ги със соса.

Настържете сиренето (пармезан, пекорино, гауда или пък български кашкавал), поръсете яденето отгоре и сложете в предварително загрята до 190 градуса фурна. Печете, докато ястието се запече до златисто - около 20-тина минути. Сервирайте веднага.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама