В сезона на праза една вкусна рецепта, която си подхожда идеално със свежа зелена салата и чаша вино.
Необходими продукти:
5 картофа
3 стръка праз
400-500 мл прясно мляко
70 гр масло
2 равни с.л. брашно
щипка индийско орехче
черен пипер и сол на вкус
50-60 гр пармезан или сирене пекорино (или пък може спокойно да заместите с около 100 гр нашенски кашкавал)
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте праза. За ястието ще се използва само бялата и светлозелената част. Нарежете на парчета от около 5 см.
Обелете, измийте и нарежете картофите. Срязват се на две по дължина и после половинките се нарязват на филийки с дебелина около половин сантиметър.
Сложете в тенджера на котлона вода с 1 ч.л. сол, да заври. Пуснете праза и картофите вътре. Оставете да ври на среден огън около 15 минути.
Докато празът и картофите се варят, в друга тенджера сложете маслото да се загрее на котлона, прибавете в горещата мазнина брашното и после, при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка, прибавете млякото (внимавайте да не стане на бучки). Сложете щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус, намалете котлона и продължете да бъркате на слаб огън, докато сместа се сгъсти. Гъстотата трябва да е като на крем супа. След като се сгъсти, оттеглете от котлона
Извадете праза и картофите и отцедете от водата.
Намажете тавичка с мазнина по дъното и стените. Сложете картофите и праза в тавичката, залейте ги със соса.
Настържете сиренето (пармезан, пекорино, гауда или пък български кашкавал), поръсете яденето отгоре и сложете в предварително загрята до 190 градуса фурна. Печете, докато ястието се запече до златисто - около 20-тина минути. Сервирайте веднага.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg