Целината е ниско калорична, богата на витамин C и с много ниско съдържание на натрий.
Самостоятелно целината може да се консумира сурова в салата или като прясно изцеден сок, или варена в супи и бульони. Като подправка се ползва и сушена, и свежа, като намира приложение и в маринатата на различни видове туршия. Подхожда на месни ястия и ястия с картофи. Ето и една рецепта за пиле с целина от приятелите ни vremezagotvene.bg.
Необходими продукти:
1 пиле
сол
черен пипер
50 мл олио
1 с. л. масло
1 глава лук
1 голяма глава целина
2 големи моркова
1 чаша вино розе
1 скилидка чесън
кубче пилешки бульон
200 мл вода
малко куркума за цвят
щипка мащерка
1 ч. л. мед
украсете с чери доматчета
стръкче пресен магданоз и
черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистете пилето и го нарежете на порции. Овкусете го със сол и пипер. Сложете голям тиган с 50 мл олио и 1 с.л. масло да загрява. Запържете пилето първо с кожата надолу.
Обелете целината и я нарежете на кубчета. Нарежете лука на полумесеци, сложете го при пилето в тигана. Прибавете целината. Задушавайте още малко, извадете пилето. В тигана при зеленчуците сложете настърганите моркови. Налейте виното, добавете чесъна, бульончето и 200 мл вода. Щом зеленчуците се задушат, върнете пилето в тигана. Овкусете с черен пипер, малко куркума, щипка мащерка и лъжичка мед. Оставете още малко да покъкри и сервирайте.