Прясната паста не е нещо, което можете да овладеете наведнъж. Само опитът може да ви научи как трябва да се усеща тестото и колко тънко да го разточите. (Не че трябва да се разточва на ръка с точилка. Машината за паста с манивела е чудесен инструмент) Но правенето на паста също не е сложна наука. Повечето любители готвачи ще успеят, дори и никога да не се сравняват с майсторството на митичните италиански баби. Пресните домашно приготвени яйчени макаронени изделия обаче определено си заслужават усилията и винаги са по-добри от произведените в търговската мрежа версии.
Необходими продукти за тесто за паста с пресни яйца:
2 чаши универсално брашно
¼ чаена лъжичка сол
2 големи яйца плюс 2 жълтъка, разбити
грис или оризово брашно, за поръсване
Вижте още: Мит или истина: Ето дали преварените макарони са вредни
Начин на приготвяне:
Сложете брашното и солта в купа. Добавете яйцата и жълтъците и разбъркайте с ръце или дървена лъжица за около минута, докато тестото се събере. (алтернативно използвайте миксер с лопатка.) Ако тестото изглежда сухо или ронливо, добавете 1 или 2 супени лъжици студена вода, но само толкова, колкото да задържи тестото.
Извадете тестото върху дъска и омесете, за да оформите топка. Сплескайте топката тесто до диск с дебелина 2,5 см, увийте в прозрачно фолио и оставете да почива на стайна температура за поне 1 час (няколко часа е добре).
Разделете тестото на 4 части. Омесете всяко парче до гладкост. Разточете с точилка или машина за паста възможно най-тънко (но не съвсем тънко като хартия). Разрежете всеки лист наполовина, като направите 8 по-малки листа. Поръсете леко корите тесто с грис, за да не залепнат. Подредете 2 или 3 листа, разточете хлабаво, след което нарежете в желаната от вас форма. Продължете, докато се използва цялото тесто. Внимателно разстелете пастата върху поръсена с грис тава за печене. Охладете, без да я покривате, докато сте готови за готвене.
Вижте още: Защо винаги трябва да солите водата за паста