Семифредото е типичен италиански десерт, който много прилича на сладолед. Ще ви покажем как да си го приготвите в домашни условия.
Необходими продукти за семифредото с ягоди:
1 1/2 чаши животинска сметана (поне 30% мазнина)
1/2 чаша гръцко кисело мляко (може да замените и с цедено кисело мляко)
1/2 чаена лъжичка ванилия
Ягодов сос
1/3 чаша захар
300 г пресни ягоди, нарязани
1 чаена лъжичка лимонов сок
* Ако ягодите не са много сладки, добавете допълнително 1-2 с.л. захар
Ягодова заливка
200 г пресни ягоди, нарязани
2-3 супени лъжици пудра захар
1 чаена лъжичка лимонов сок
Вижте още: Супер лесен домашен сладолед с банани и ягоди
Начин на приготвяне:
Постелете форма за хляб с размери 21 x 10 сантиметра с прозрачно фолио или използвайте силиконова форма за хляб.
Приготвяне на ягодовия сос
В малка тенджера добавете ягодите, захарта и лимоновия сок, оставете да заври, намачкайте с преса за картофи, гответе 3-5 минути при непрекъснато бъркане, извадете в чиста купа и оставете да изстине, след което охладете в хладилник.
Междувременно в друга купа разбийте сметаната, докато стане твърда, добавете киселото мляко и ванилията, след което внимателно прибавете студения ягодов сос. Изсипете в подготвената форма за хляб, покрийте с найлоново фолио и оставете да замръзне поне 4-5 часа.
Приготвяне на заливката
В блендер добавете нарязаните ягоди, лимоновия сок и захарта, разбийте до гладкост. Изсипете в малка тенджера и гответе на ниска температура за около 5 минути или докато се сгъсти. Оставете да изстине и сервирайте, ако желаете, върху семифредото, а може и отделно в купичка.
Вижте още: Кето сладолед - здравословният начин