Тази крем супа може д бъде приготвена с остатъци от пилешкото ви ястие. Сервирайте я топла и ще оберете овациите на всички.
Необходими продукти за крем супа с пиле:
1 с. л. олио
2 глави лук, нарязани на ситно
3 пръчки целина, едро нарязани
2 връзки праз лук, нарязани на ситно
малка шепа магданоз, листа и стебла, разделени и нарязани
2 скилидки чесън, смачкани или нарязани
275 мл бяло вино
2 дафинови листа
1 литър пилешки бульон
550 г остатъци от варено пиле
200 мл сметана
хрупкав хляб, за сервиране
Вижте още: По-вкусен не сте яли: Запечен карфиол с дресинг от кашкавал и сметана
Начин на приготвяне:
Загрейте олиото в голяма тенджера с капак на слаб до среден огън и запържете лука, целината, праза и стръковете магданоз за 6-8 минути, докато омекнат. Разбъркайте скилидките чесън и гответе 2 минути, за да омекнат.
Налейте бялото вино, котлона увеличете на средна и оставете да къкри 4-6 минути, за да намалее малко. Добавете дафиновите листа, след това налейте пилешкия бульон и 500 мл вода и добавете 350 г от пилешкото месо. Оставете да къкри за 30 минути (може да се наложи да намалите малко температурата), докато зеленчукът омекне. Оставете да се охлади за 10 минути, след което извадете дафиновите листа. Нарежете грубо останалото пиле.
Разбийте супата в блендер (може да се наложи да направите това на партиди) или използвайте ръчен блендер, докато стане гладка. Върнете обратно в тенджерата заедно с останалото пиле и двойната сметана. Подправете на вкус, след което загрейте супата на средно слаб огън, докато пилето се затопли. Поръсете върху наситнения магданоз и сервирайте с хрупкав хляб, ако желаете.