Ако обичате да ядете баница и месо, тази рецепта е повече от идеална за вас, тъй като ги съчетава и двете.
Необходими продукти за баницата с месо:
800 г брашно
5 г мая (1 ч.л.)
5 г сол (1 ч.л.) + допълнително за подправяне на телешкото месо
500 мл мляко, хладко
500 г телешко, мляно
100 г лук, нарязан на ситно
черен пипер, на вкус
разтопено масло, за намазване
1 жълтък, разбит
Вижте още: По-вкусна млечна баница с лапад не сте опитвали
Начин на приготвяне:
Пригответе тестото:
В голяма купа смесете брашното, маята и 1 чаена лъжичка сол. Постепенно добавете хладкото мляко към брашнената смес, като разбърквате, докато се оформи меко тесто. Омесете тестото върху леко набрашнена повърхност за около 10 минути, докато стане гладко и еластично. Поставете тестото в намазнена купа, покрийте с влажна кърпа и оставете да втаса на топло място, докато удвои обема си, около 1 час.
Пригответе пълнежа:
Докато тестото втасва, загрейте тиган на среден огън. Добавете телешката кайма и лука в тигана, гответе, докато телешкото покафенее и лукът омекне. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете настрана да се охлади.
Сглобете:
След като тестото е втасало, го надупчете и го обърнете върху набрашнена повърхност. Разделете тестото на две равни части. Разточете всяка част на голям кръг с дебелина около 0,6 см.
Разпределете сместа от телешко и лук равномерно върху всеки кръг тесто, оставяйки малка граница около краищата. Навийте, след което увийте в спирала. Поставете върху тава, покрита с хартия за печене.
Печене:
Загрейте фурната си до 180°C.
Намажете горната част с разтопено масло, след което намажете с разбит жълтък за златист завършек. Печете в предварително загрята фурна за 25-30 минути, или докато баницата стане златисто кафява и се запече.
Вижте още: Каква е разликата между сръбска и българска баница