Брюкселско зеле? Този зеленчук отдавна е популярен в западните страни, но у нас към него все още се гледа със снизхождение. Той обаче е много богат на антиоксиданти, фибри и витамин К. Ето защо е страхотна идея да го добавите към диетата си и не, не си мислете, че вкусът му е неприятен, защото ще сгрешите.
Рецепта за ароматно ризото с брюкселско зеле
Вижте още: Бърза вечеря: Печена паста с броколи и пиле
Необходими продукти:
- 125 г. масло
- 250 г. брюкселско зеле
- 1 глава кромид лук
- 3 скилидки чесън
- 1 ч.ч ориз Арборио
- 3 ч.ч пилешки бульон
- сол и черен пипер на вкус
- пармезан на вкус
Приготвяне:
В тенджера разтопете маслото, а щом цветът му потъмнее отсипете половината от него в друг съд и го запазете за по-късно. Нарежете брюкселските зелки наполовина и ги запържете в маслото, което е на тигана, за около 8 минути. Когато са готови, извадете ги от тенджерата и запържете лука и чесъна в останалото масло. Към тях прибавете ориза и 1 ч.ч от пилешкия бульон.
Оставете ориза на котлона, докато не поеме целия бульон и добавете 2-рата чаша, а след това и 3-тата. След като оризът е сварен, е време да добавите към него солта, пипера, брюкселското зеле и останалото масло. Сервирайте с поръсен отгоре пармезан.