Разнообразното и здравословно хранене не винаги е свързано с часове стоене до котлона. Много ястия се приготвят много лесно, а една от храните, които не изискват дълга термична обработка, е рибата.
Ако сте в настроение за здравословен и вкусен обяд, пригответе сьомга! Една от най-популярните риби в света, която може да се приготви по безброй начини. Днес ви представяме рецепта за сьомга на фурна, която е готова за около двайсетина минути.
Необходими продукти за сьомга на фурна:
2 парчета сьомга
2 тиквички
2 червени чушки
1 сладък картоф
100 мл зехтин
половин лимон
2 скилидки чесън
сол и пипер - на вкус
1 ч. л копър (сух или пресен)
Вижте още: Toртелини с пиле, броколи и сос от пармезан
Начин на приготвяне:
Включете фурната да загрява до 200 градуса. Измийте парчетата сьомга и ги подсушете добре с хартиена кърпа.
Почистете зеленчуците. Нарежете сладкия картоф на тънки филийки, защото има нужда от най-много за печене.
Нарежете тиквичките и чушката на ивички. Сложете всички зеленчуци в купа, разбъркайте и посолете.
Смесете зехтина с наситнения копър, счукания чесън и лимоновия сок.
Посолете всяко парче сьомга, след което го намажете със смес от масло и копър. С останалото олио и копъра подправете зеленчуците. Намажете дъното на тава с масло. Поставете зеленчуците отгоре, след това рибата.
Печете на 200 градуса за 10 до максимум 15 минути, пробвайте с вилица дали лесно се отделя месото и дали зеленчуците са омекнали.
По желание сервирайте с резен лимон, още зехтин или чесън. Добър апетит!