Лукът е основна храна в много кухни, но тази невероятно вкусна рецепта го превръща в звездно ястие. Тези кюфтенца с лук са едно възхитително лакомство - идеални като предястие или гарнитура. Тази рецепта ще накара всеки да поиска още.
Необходими продукти за кюфтенцата с лук
5 средни глави лук
1 голям картоф
2 яйца
2 супени лъжици пшенично брашно (40 грама)
2 супени лъжици царевично брашно (40 грама)
1 щипка магданоз
по 1 чаена лъжичка сол, мащерка, черен пипер, кимион и люспи чили
За премахване на горчивината на лука:
1 литър вода
2 супени лъжици сол (16 грама)
За пържене:
1 чаена чаша растително масло (90 мл)
Вижте още: Как да режете лук БЕЗ да ви текат сълзи
Начин на приготвяне:
Пригответе лука
Нарежете лука на тънки кръгчета. Това им помага да се готвят равномерно и да абсорбират вкусове.
Поставете кръгчетата лук в купа и ги покрийте с 1 литър вода, смесена с 2 чаени лъжички сол. Оставете ги да престоят около 10 минути. Този процес помага да се премахне всякаква горчивина от лука.
Отцедете лука и изплакнете добре под студена вода. Подсушете с чиста кърпа.
Пригответе картофа
Обелете и настържете големия картоф. Настъргването на картофа добавя текстура и помага за свързването на кюфтенцата.
Изцедете излишната вода от настъргания картоф с чиста кухненска кърпа или тензух. Премахването на излишната влага е от решаващо значение за постигане на хрупкави кюфтенца.
Вижте още: Каква е разликата между див и пресен лук
Смесете съставките
В голяма купа смесете отцедения лук, настъргания картоф, 2 яйца, 2 супени лъжици пшенично брашно, 2 супени лъжици царевично брашно, щипка нарязан магданоз и по 1 чаена лъжичка сол, мащерка, черен пипер, кимион и люспи чили.
Разбъркайте добре, докато всички съставки се комбинират напълно. Сместа трябва да е хомогенна и лесна за оформяне.
Вземете малки порции от сместа и ги оформете във формата кюфтенца. Уверете се, че са еднакви по размер за последователно готвене.
Изпържете кюфтенцата
Загрейте 1 чаена чаша (90 мл) растително олио в тиган на среден огън. Олиото трябва да е достатъчно горещо, за да цвърчи, когато се добавят кюфтенцата.
Пържете на партиди, като печете всяка страна за около 3-4 минути или докато станат златистокафяви и хрупкави. Избягвайте препълването на тигана, за да осигурите равномерно готвене.
Извадете пържените кюфтенца от тигана и ги поставете върху покрита с хартиена кърпа чиния, за да се отцеди излишното олио.
Сервирайте горещи, придружени със сос по ваш избор.