Вкусна и диетична лазаня


Вкусна и диетична лазаня
Снимка: istockphoto.com

Необходими продукти:

За корите:

8 яйца, предварително разбити

275 г крема сирене

1 ч. л. сол

5 с. л. (40 г) псилиум хуск фибри

Вижте още: Торта Рафаело без захар - сладко изкушение за тънка талия

За месния сос:

2 с. л. краве масло Гхи

1 връзка зелен лук

1 с. л. чесън на прах

500 г смляно говеждо месо

3 с. л. смлени домати

½ с. л. пресен босилек

сол на вкус

¼ ч. л. смлян черен пипер

125 мл вода

За заливката:

475 г заквасена сметана

150 г настъргана моцарела

50 г настъргано сирене пармезан

½ ч. л. сол на вкус

¼ ч. л. смлян черен пипер

1 връзка пресен магданоз, ситно нарязан

Начин на приготвяне:

На корите:

Загрейте фурната на 150°C. В плоска тавичка поставете хартия за печене.

В купа разбийте яйцата, крема сиренето и солта до получаването на гладка смес. Добавете хуска постепенно и с разбъркване. Оставете настрани за няколко минути.

След това поставете сместа върху хартия за печене и още едно парче хартия отгоре ѝ. Изравнете с точилка до желаната от вас дебелина на корите. Ако желаете корите да са по-тънки, разделете тестото на две и го разточете поотделно.

Изпечете всяка кора (не премахвайте пергаментовата хартия под нея) за около 10 минути. Оставете настрана да се охлади. След това ги нарежете на правоъгълници с желаната от вас дължина (спрямо тавичката, в която ще печете лазанята).

На месния сос:

В тиган, на среден огън, загрейте маслото. Добавете нарязания зелен лук и чесъна на прах, като бъркате, докато омекнат.

След това добавете говеждото месо, смлените домати и подправките. Разбърквайте периодично, докато месото се сготви.

Добавете водата към сместа и след като кипне намалете температурата и оставете да къкри за поне 15 минути или докато по-голямата част от водата се изпари.

Тъй като корите за лазаня от тази рецепта не попиват толкова, колкото класическите, сосът не трябва да е много течен. Когато е готово, отстранете от огъня и оставете настрани.

Заливката:

Загряваме фурната на 200°C. В тавичка поставяме хартия за печене. В купа смесваме моцарелата със заквасената сметана и по-голямата част от пармезана. Запазваме около 2 с. л. пармезан за поръсване. Добавяме солта, черния пипер, магданоза и разбъркваме.

На дъното на тавичка, постлано с хартия за печене, нареждаме един слой от корите. Покриваме ги с месния сос. Повтаряме до последната кора, върху която не поставяме сос.

Заливаме корите със заливката и поръсваме с пармезана.

Печем във фурната за около 30 минути, докато коричката не покафенее.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама