Няма да коментираме вкусовите качества на сладкия салам, защото е един от любимите ни лесни и бързи шоко десерти. Можете да го направите с течен шоколад или с натурален, ако го обичате не толкова сладък. Добавките от сладко от смокини или друг вид сладко, орехи, стафиди, ром или коняк, оставям изцяло на Вашата преценка и вкус.
Продукти:
1 и 1/2 бр. пакета чаени бисквити
две шепи смлени орехи
125 г масло
4 с.л. прясно мляко
сладко от смокини (по желание)
400 г натурален шоколад (или 400 г течен шоколад)
Начин на приготвяне:
В купа натрошете с ръце бисквитите. Добавете смлените орехи, които е добре да не са много ситни, за да се усещат. Стопете маслото на бавен огън на котлона и горещо го излейте при бисквитите. Добавете 4 с.л. прясно мляко и разбъркайте добре. Нарежете няколко плодчета от сладко от смокини или друго сладко по избор. Накрая добавете стопения на водна баня шоколад или течен шоколад. Разбъркайте добре. Ако ползвате натурален шоколад и обичате да е по-сладко, може да добавите 1-2 с.л. пудра захар.
Разтворете прозрачно кухненско фолио на плота, под формата на правоъгълник. Сложете шоколадово-бисквитената смес по средата на фолиото, и го оформете като руло. Завийте го и леко го притиснете с ръце, така че да има хомогенна структура на руло. Приберете го във фризера поне за 2-3 часа. Извадете от фризера, отстранете фолиото и разрежете непосредствено преди поднасяне. Можете да го поднесете с топка сладолед, или полято с течен мед и поръсено с натрошени орехи.
Източник: vkusnoteka.bg