Семпъл, вкусен и здравословен, този оризов пай е перфектният десерт за следобедна закуска или дори за закуска.
Необходими продукти за оризов пай:
1,7 л мляко
1 шушулка ванилия
1/2 лимон, само кора, по-едри парчета
200 г захар
300 г ориз арборио
5 яйца, отделени белтък и жълтък
50 мл портокалов ликьор
40 г стафиди по желание
1 портокал, само кора, настърган, плюс за сервиране
пудра захар, за сервиране
Вижте още: В две стъпки: Домашно масло с пармезан
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете и застелете с хартия за печене форма за кекс с диаметър 24 см.
Сложете млякото, шушулките ванилия, парченцата лимонова кора и захарта в голяма тенджера и оставете да заври. Добавете ориза и гответе на слаб до среден огън около 20-25 минути, докато оризът омекне и поеме млякото, но трябва да стане кремообразен. Свалете от огъня и оставете да изстине. Отстранете лимоновата кора.
Разбийте жълтъците и ликьора в купа до пяна. В друга купа направете твърд сняг от белтъците.
Добавете жълтъчната смес към охладения ориз, след това разбъркайте разбитата белтъчна сметана, след това стафидите и портокаловата кора. Изсипва се в подготвената форма и се пече във фурната за 1 час.
Сервирайте топли или студени, поръсете с малко портокалови корички и пудра захар.