Вкусен и много лесен: Италиански оризов пай


Вкусен и много лесен: Италиански оризов пай
Снимка: Istock

Семпъл, вкусен и здравословен, този оризов пай е перфектният десерт за следобедна закуска или дори за закуска.

Необходими продукти за оризов пай:

1,7 л мляко

1 шушулка ванилия

1/2 лимон, само кора, по-едри парчета

200 г захар

300 г ориз арборио

5 яйца, отделени белтък и жълтък

50 мл портокалов ликьор

40 г стафиди по желание

1 портокал, само кора, настърган, плюс за сервиране

пудра захар, за сервиране

Вижте още:  В две стъпки: Домашно масло с пармезан

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете и застелете с хартия за печене форма за кекс с диаметър 24 см.

Сложете млякото, шушулките ванилия, парченцата лимонова кора и захарта в голяма тенджера и оставете да заври. Добавете ориза и гответе на слаб до среден огън около 20-25 минути, докато оризът омекне и поеме млякото, но трябва да стане кремообразен. Свалете от огъня и оставете да изстине. Отстранете лимоновата кора.

Разбийте жълтъците и ликьора в купа до пяна. В друга купа направете твърд сняг от белтъците.

Добавете жълтъчната смес към охладения ориз, след това разбъркайте разбитата белтъчна сметана, след това стафидите и портокаловата кора. Изсипва се в подготвената форма и се пече във фурната за 1 час.

Сервирайте топли или студени, поръсете с малко портокалови корички и пудра захар.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама