Студеният чай е една от предпочитаните напитки на малки и големи - освежава и ободрява, идеална алтернатива на горещото кафе. Често обаче студеният чай от магазина е твърде сладък или с много интензивен аромат. Добрата новина е, че може да си приготвим студен чай съвсем лесно и бързо у дома. Плюсовете на домашния студен чай са, че не съдържа консерванти, може да регулирате сладостта и да го приготвите с различни сезонни плодове.
Необходими продукти:
4 пакетчета зелен, черен или плодов чай
2 лимона
4 с.л.мед
1 чаша пасирани праскови
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за домашен студен чай с праскови е подготовката на чая. Заливате черния чай с два литра вряща вода в голяма тенджера и ги оставяте за 5-6 минути, или колкото е изписано на опаковката. Не оставяйте пакетчетата чай твърде дълго във водата, защото чаят ще стане твърде силен и тръпчив.
След като извадите пакетчетата чай от тенджерата добавете меда и разбъркайте добре, докато чаят е още топъл, за да се разтвори добре. Добавете и сока от лимоните.
Оставете чаят на страна, за да поизстине, като междувременно подготвите прасковеното пюре. Може да ползвате праскови или нектарини, които да смелите с пасатор, с блендер или пък с кухненски робот.