Киноата, наричана "царицата на зърнените култури", е чудесна за здравословно и балансирано хранене. Тя е изключително богата на протеини и съдържа 9 незаменими аминокиселини. Не съдържа глутен и има нисък гликемичен индекс. Отличен източник на желязо и цинк. Можете да я хапвате на салати или с нея да заместите ориза или кус-куса.
Днес ви предлагаме една много витаминозна салата с киноа и свежи зеленчуци. Количеството продукти е за двама. Ако желаете да я приготвите за повече хора увеличете продуктите.
Необходими продукти:
100 г киноа
1 розов домат
1/2 тиквичка
1/2 червена чушка
1/2 малка глава червено цвекло
1 с.л. балсамов оцет
1 скилидка чесън
шепа пресен босилек
1 зеленчуков био бульон
черен пипер
сол
зехтин
Начин на приготвяне:
Сварете киноата във вода, в съотношение 1:2, заедно с бульона, докато поеме водата и набъбне. През това време си подгответе зеленчуците. Измийте и почистете тиквичката и чушката, нарежете ги на жулиени.
Обелете цвеклото, нарежете го на парчета, сложете го в тиган с балсамовия оцет и го гответе за няколко минутки. Това ще подсили ароматът му и ще го направи по-сладко. Нарежете доматът на парчета.
Сложете сварената киноа в купа. Добавете нарязаните тиквичка, чушка, домат и цвекло. Стиснете скилидка чесън. Поръсете с черен пипер, сол и зехтин и завършете с шепа, нарязан пресен босилек.
Източник: vkusnoteka.bg