Витаминозна бомба: Направете си тази супа с коприва


Витаминозна бомба: Направете си тази супа с коприва
Снимка: iStock

Копривата е истински пролетен дар от природата. Най-добре да се бере през март и април, когато растенията са млади (и с чифт дебели гумени ръкавици!). Този "плевел" всъщност има много ползи за организма, затова не го пренебрегвайте. Всъщност можете да си приготвите много вкусни рецепти с коприва, ние ще ви покажем как да си сготвите супа.

Необходими продукти за супата с коприва и картофи:

1 супена лъжица олио

1 малка глава червен лук, нарязан

700 г картофи, обелени и едро нарязани

130г млади листа от коприва

½ ч. л. бахар

1 ч. л. сушена майорана или смес от билки

1/8 чаена лъжичка индийско орехче

900 мл зеленчуков бульон

2–3 супени лъжици мляко 

сол и черен пипер на вкус

Вижте още: Защо копривата е толкова полезна

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера задушете лука в олиото.

Намалете котлона и покрийте, гответе 5 минути, докато лукът стане полупрозрачен, но не покафенее. Добавят се подправките и се запържват за последната минута при непрекъснато бъркане. Добавете малко бульон, ако е необходимо, за да предотвратите залепването.

Добавете картофите и гответе под капак за 5-10 минути.

Разбърквайте от време на време, като добавяте малко бульон, за да не залепне. Разбъркайте с останалия бульон и оставете да заври.

Покрийте тенджерата и оставете да къкри на слаб котлон за около 20-25 минути или докато се сварят картофите. Около 5 минути преди края добавете копривата.

Добавете мляко към супата и след това пасирайте всичко старателно. Подправете на вкус.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама