Виенският щрудел е едно от националните ястия на Австрия, което, за разлика от ябълковия пай, съдържа и сушени плодове, като стафиди или кайсии, и често се сервира гарнирано с гладък ванилов сос или с топка сладолед.
Необходими продукти за виенски шрудел:
1 опаковка кори
1 кг кисели ябълки
100 грама захар
50 грама разтопено масло
канела
ром
150 гр. стафиди
Вижте още: Есенно изкушение: Крем карамел с тиква
Начин на приготвяне:
Взема се един лист от корите и се намазва с разтопеното масло и върху него наредете ябълките, които предварително сте обелили и нарязали на малки кубчета.
Върху тях поръсете захар, канела и стафиди, които предварително сте накиснали в ром. Навийте на руло и го поставете в намаслена тава. Така направете с останалите кори все едно правите тиквеник.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час до 40 минути, докато тестото хване златиста коричка. Оставете леко да се охлади, нарежете на няколко части, поръсете с пудра захар и поднесете с бита сметана или ванилов сладолед.