Свежа, здравословна и с аромат на пресен босилек тази лазаня е перфектната веджи вечеря.
Необходими продукти:
1 кутия кори за лазаня
1 брой средно голям патладжан
1 брой средно голяма тиквичка
2 брой червени чушки
2 с.л. зехтин
шепа, нарязан на ситно пресен босилек
сол, черен пипер
продукти за доматения сос:
1 малка глава лук
680 мл доматен сос
4 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. сухо бяло вино
сол
продукти за белия сос:
1 опаковка сирене "Котидж" (Cottage cheese)
100 г настъргано сирене Пармезан
две шепи нарязан на ситно пресен босилек
150 г краве сирене
2 яйца
черен пипер
150 г настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Започнете като измиете и нарежете патладжаните и тиквичките на кръгчета, а чушките на по-малки парчета. Подредете ги в голяма тава, върху хартия за печене, полейте ги със струйка зехтин, поръсете със сол, черен пипер и пресен босилек и печете в силно загрята фурна на 230 градуса за около 15 минути, докато омекнат и се запекат.
Ако не съберете всички зеленчуци наведнъж ги опечете на два пъти.
Докато чакате да се опекат зеленчуците пригответе доматения сос.
Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в зехтин и водичка в тенджера на котлона, докато омекнат. Добавете доматения сос и бялото вино. Поръсете със сол. Намалете котлона на минимум и гответе още 20 минути, докато сосът се редуцира.
Накрая пригответе белия сос, като разбиете с тел яйцата. Добавете "Котидж" сиренето, настъргания пармезан и краве сиренето. Поръсете с две шепи, нарязан на ситно пресен босилек и черен пипер и разбъркайте до хомогенност.
Сглобяване на лазанята:
Количеството доматен сос трябва да ви стигне за 4 пласта. Същото се отнася и за корите за лазаня - те също са 4 пласта. Белият сос е само един пласт, по средата. Зеленчуците си ги разпределете за 2 пласта.
Пригответе си правоъгълна йена или тава (Моята йена е с големина 26:19 см.)
Не е необходимо да попарвате корите. Ако са достатъчно добре покрити със сос няма опасност да не омекнат.
1. Сипете част от горещия доматен сос на дъното и го разпределете с помощта на шпатула.
2. Отгоре подредете 3 и половина листа от лазанята.
3. Върху тях подредете половината от печените зеленчуци.
4. Полейте с два черпака от доматения сос.
5. Покрийте с нов пласт кори.
6. Отгоре разпределете целия бял сос и го разнесете равномерно.
7. Върху него поставете нов пласт кори.
8. Разпределете втората половина от печените зеленчуци.
9. Покрийте с доза доматен сос.
10. Завършете с пласт кори.
11. Полейте обилно с последния доматен сос.
Покрийте йената с фолио и запечете за 40 минути в студена фурна на 200 градуса, за да не се спука йената. Ако печете в обикновена тава можете да я поставите и в загрята фурна. Отстранете фолиото, поръсете обилно с настърган кашкавал и печете за още 5-10 минути, докато се стопи и придобие златист загар.
Източник: vkusnoteka.bg