Много свежа сурова торта, която е подходяща за вегани, хора, които постят или пък искат да се хранят здравословно.
Необходими продукти:
За шоколадовия блат:
2 ч.ч. орехи
10 фурми
3 с.л. какао на прах
2-3 с.л. меко кокосово масло
За кокосовия слой:
200 мл кокосово мляко
50 мл кокосов крем
1-2 с.л. мед или друг подсладител
1 ч.ч. финно смлени кокосови стръготини
2 с.л. ситно нарязана свежа маточина, лимонена мащерка или мента
За плодовия слой:
1 ч.ч. кашу
½ чч замразени горски плодове
50 мл вода
1 с.л. кокосово масло
1-2 с.л. мед или друг подсладител
прясна маточина, мента или мащерка за декорация
Начин на приготвяне:
Накиснете кашуто за няколко часа.
Един час преди да започнете с приготвянето на тортата извадете замразените плодове и ги оставете да се размразят.
Изчистете фурмите от костилките и ги нарежете на дребно. Смеляйте орехите на дребно в кухненски робот, но не ги правете на брашно. Объркайте с какаото, фурмите и кокосовото масло до образуването на лепкаво тесто. Ако се получи сухо и ронливо, добавете още малко кокосово масло или малко кокосово мляко, може и малко вода.
Използвайте страничната част на форма за торта, за да оформите тортата. Тъй като тортата няма да се пече, може да я поставите ринга директно в чиния за сервиране. Оформете шоколадовия блат с ръце.
Разтопете кокосовото мляко, кокосовия крем и меда на водна баня. Постепенно добавете фино смлените кокосови стърготини и зелената подправка. Разбъркайте до образуването на гъст крем.
Изсипете върху шоколадовия блат и заравнете.
Смеляйте кашуто с кокосовото масло, горските плодове и водата в блендер или кухненски робот. Подсладете с меда и оформете последния блат.
Декорирайте с листенца маточина и приберете в хладилника за една нощ.
Преди сервиране, прокарайте остър нож от вътрешната страна на формата и внимателно отлепете тортата. След това отворете и махнете формата.
Съхранявайте тортата в добре затворена кутия в хладилника.
Източник: sundaybakeclub.com