Веган тарт със сладки картофи


Веган тарт със сладки картофи
Снимка: iStock

Ако спазвате веганска диета или пък просто искате да хапнете здравословен десерт, ви представяне този тарт със сладки картофи.

Необходими продукти за веганския тарт:

за основата

2 препълнени чаши (260 г) бланширани нарязани бадеми

3 супени лъжици (18 г) неподсладено какао на прах

1/4 чаена лъжичка фина сол

4 супени лъжици (80 г) чист кленов сироп

за пълнежа

1 чаша (240 г) варени/намачкани сладки картофи

(400 г) полусладък веган шоколадов чипс

3/4 чаша (180 г) неподсладено бадемово мляко (или соево или кашу)

1 чаена лъжичка (5 г) екстракт от ванилия

1 чаена лъжичка смляно еспресо на прах

1/8 чаена лъжичка фина морска сол

Вижте още: Лесен десерт: Печени ябълки със сладолед

Начин на приготвяне:

Постелете кръгла тава за тарт с хартия за печене на дъното и оставете настрана.

В кухненски робот добавете бадемите, какаото на прах, солта, сиропа и пасирайте, докато се образуват бучки. Това ще доведе до орехова груба текстура за кората. Ако предпочитате по-фино смляно, първо преработете сухите съставки на брашно и след това сипете сиропа.

Вземете малка купа с вода и потопете върховете на пръстите си в нея и натиснете тази смес във формата за тарта, като се уверите, че е плоска и равна по дъното, и натиснете към краищата. Много е лепкава и водата помага изключително много. Поставете парче пергаментова хартия отгоре и го натиснете силно надолу, така че да е компактно.

Избършете кухненския робот, като се уверите, че сте отстранили всички останали парчета ядки.

За пълнежа сварете картофите си в микровълнова фурна или ги изпечете. Не съветваме да ги варите, тъй като това ще добави твърде много влага към картофите и ще повлияе на резултата от тарта. Оставете да изстинат за няколко минути и след това намачкайте картофите и отмерете точно една пакетирана чаша (240 г). Добавете картофите в кухненски робот.

Добавете парченцата шоколад в купа и ги залейте с млякото. Разтопете в микровълнова фурна или на водна баня. Отстранете шоколада, като разбърквате, докато се разтопи напълно. Добавете това към кухненския робот.

Прибавете ванилията, еспресото и солта в кухненския робот. Обработете за 1-2 минути, докато стане 100% гладка и кремообразна.

Изсипете тази шоколадова смес върху кората и загладете с гърба на лъжица, за да създадете плосък връх. Разклатете внимателно формата за тарта, за да я изравните.

Поставете тартата в хладилника, за да се стегне напълно. 2-4 часа поне. Можете дори да го оставите за една нощ и ще бъде идеален за нарязване веднага след изваждане от хладилника.

Нарежете и сервирайте с малини, шоколад или какао на прах!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама