Ако спазвате веганска диета или пък просто искате да хапнете здравословен десерт, ви представяне този тарт със сладки картофи.
Необходими продукти за веганския тарт:
за основата
2 препълнени чаши (260 г) бланширани нарязани бадеми
3 супени лъжици (18 г) неподсладено какао на прах
1/4 чаена лъжичка фина сол
4 супени лъжици (80 г) чист кленов сироп
за пълнежа
1 чаша (240 г) варени/намачкани сладки картофи
(400 г) полусладък веган шоколадов чипс
3/4 чаша (180 г) неподсладено бадемово мляко (или соево или кашу)
1 чаена лъжичка (5 г) екстракт от ванилия
1 чаена лъжичка смляно еспресо на прах
1/8 чаена лъжичка фина морска сол
Вижте още: Лесен десерт: Печени ябълки със сладолед
Начин на приготвяне:
Постелете кръгла тава за тарт с хартия за печене на дъното и оставете настрана.
В кухненски робот добавете бадемите, какаото на прах, солта, сиропа и пасирайте, докато се образуват бучки. Това ще доведе до орехова груба текстура за кората. Ако предпочитате по-фино смляно, първо преработете сухите съставки на брашно и след това сипете сиропа.
Вземете малка купа с вода и потопете върховете на пръстите си в нея и натиснете тази смес във формата за тарта, като се уверите, че е плоска и равна по дъното, и натиснете към краищата. Много е лепкава и водата помага изключително много. Поставете парче пергаментова хартия отгоре и го натиснете силно надолу, така че да е компактно.
Избършете кухненския робот, като се уверите, че сте отстранили всички останали парчета ядки.
За пълнежа сварете картофите си в микровълнова фурна или ги изпечете. Не съветваме да ги варите, тъй като това ще добави твърде много влага към картофите и ще повлияе на резултата от тарта. Оставете да изстинат за няколко минути и след това намачкайте картофите и отмерете точно една пакетирана чаша (240 г). Добавете картофите в кухненски робот.
Добавете парченцата шоколад в купа и ги залейте с млякото. Разтопете в микровълнова фурна или на водна баня. Отстранете шоколада, като разбърквате, докато се разтопи напълно. Добавете това към кухненския робот.
Прибавете ванилията, еспресото и солта в кухненския робот. Обработете за 1-2 минути, докато стане 100% гладка и кремообразна.
Изсипете тази шоколадова смес върху кората и загладете с гърба на лъжица, за да създадете плосък връх. Разклатете внимателно формата за тарта, за да я изравните.
Поставете тартата в хладилника, за да се стегне напълно. 2-4 часа поне. Можете дори да го оставите за една нощ и ще бъде идеален за нарязване веднага след изваждане от хладилника.
Нарежете и сервирайте с малини, шоколад или какао на прах!