Днес ви представяме веган рецепта за любимите спагети Болонезе, които са изключително подходящи и за постен режим.
Необходими продукти веган спагети Болонезе:
1 ½ супена лъжица зехтин
½ глава лук, нарязан на ситно
1 морков, нарязан на ситно
1 пръчка целина, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, нарязани
2 стръка мащерка
1/2 ч. л. доматено пюре
50 мл червено вино (по желание)
125 г сушена зелена леща
400 г консерва цели сливови домати
125 г кестенови гъби, нарязани
125 г гъби портобело, нарязани
½ ч. л. соев сос
1/2 чаена лъжичка мармит
270 г спагети
шепа листа пресен босилек
Вижте още: Жестока разядка с патладжан и кисело мляко
Начин на приготвяне:
Сушените манатарки се заливат с 400 мл вряща вода и се оставят за 10 минути, докато се хидратират. Междувременно изсипете 1 супена лъжица олио в голяма тенджера. Добавете лука, моркова, целината и щипка сол. Гответе на бавен огън, като разбърквате за 10 минути, докато омекнат. Извадете манатарките от течността, като запазите гъбения бульон и ги нарежете на едро.
Добавете чесъна и мащерката в тигана. Гответе 1 минута, след което разбъркайте доматеното пюре и гответе още минута. Налейте червеното вино, ако използвате, гответе, докато почти се редуцира, след това добавете лещата, запазения гъбен бульон и доматите. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри под капак.
През това време загрейте голям тиган. Добавете останалото масло, след това добавете кестените, портобело и гъбите. Пържете, докато цялата вода се изпари и гъбите станат златисто кафяви. Залейте със соевия сос.
Разбъркайте мармита и продължете да готвите рагуто, като разбърквате от време на време, на слаб до среден огън за 30-45 минути, докато лещата се свари и сосът стане гъст и редуциран, като добавите допълнително вода, ако е необходимо. Отстранете стръкчетата мащерка и подправете на вкус.
Сварете спагетите в голям тиган с подсолена вода за 1 минута, по-малко от инструкциите на пакета. Отцедете пастата, като оставите един черпак вода за паста, след това сложете спагетите в соса, като използвате малко от нишестената течност, за да разхлабите леко рагуто, така че пастата да полепне по соса. Сервирайте гарнирани с пресен босилек и малко черен пипер.