Тофу е здравословен източник на протеини, идеален, ако искате да намалите консумацията на месо. Хубавото на тофуто е неговият неутрален вкус, който позволява да се приготвя по много начини и с помощта на различни съставки или подправки, ще получите напълно различен вкус.
Необходими продукти за тофу със зеленчуци:
250 г тофу
1 с. л сгъстител (нишесте)
2 с. л зехтин
1 глава пресен лук
300 гр. броколи
200 гр карфиол
1 бр. морков
1 шепа нарязано брюкселско зеле
1/2 нарязана червена чушка
сол
пипер
Сусам
За дресинга:
Вижте още: Тази рецепта за тесто за пица е хит в мрежата
2 с. л соев сос
2 с. л кленов сироп
1 ч. л кетчуп
1 с. л балсамов оцет
Начин на приготвяне:
Нарежете тофуто на кубчета. Добавете сол и черен пипер. Разбъркайте добре, за да покриете кубчетата тофу със сместа.
Загрейте една супена лъжица зехтин в тиган и запържете тофуто, докато придобие приятен цвят и стане хрупкаво отвън.
Извадете го в чиния.
Смесете съставките за дресинга.
В същия тиган добавете една супена лъжица зехтин и запържете зеленчуците. Разбърква се леко и се запържва докато леко "увехне", но запази хрупкавостта си.
Зеленчуците се заливат с дресинга и се запържват за кратко.
Върнете тофуто в тигана и запържете всичко заедно за още 1-2 минути. Добавете малко сусамово семе отгоре.