Бисквитите са веган - без яйца и млечни продукти, и са изключително вкусни. Едно здравословно сладко предложение.
Необходими продукти:
120 г брашно лимец
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/4 ч.л. сол
125 мл стопено кокосово масло/олио
25 лешников тахан
70 г кокосова захар
1 ч.л. смлени ванилови семена
1 ч.л. ленено семе, размито с 3-4 с.л. вода ( или 1 яйце)
75 г овесени ядки
130 г лешници, прясно запечени и грубо счукани
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 170 С или 150 С обдухване. Ако не сте затоплили лешниците, направете го сега. Затоплете за около 5 минути, колкото да отпуснат аромат. Извадете и оставете да се охладят
Смесете брашното с бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте.
Разбийте с вилица захарта, кокосовото масло, ванилията, добавете лешниковия тахан и разтвореното ленено брашно. Отново разбийте. Може и с миксер, но не е необходимо.
Към течните съставки добавете брашното и разбъркайте. Добавете овесените ядки и леко счуканите лешници. Разбъркайте до еднородна влажна смес. Може и с ръка, но с по-енергични движения с вилицата е достатъчно. Не е необходимо да се цапате.
С лъжица за сладолед, около 4 см диаметър, оформете топчета, като загребвате от сместа и изравнявате, като притиснете с нож или в стената на купата. Наредете всичките 27 топчета в една тава, покрита с хартия за печене, на равно разстояние едно от друго.
Печете 10-12 минути. Докато са горещи, бисквитите са меки. Извадете от фурната и оставете за 4-5 минути в тавата. След това преместете и окончателно охладете на решетка.
Наредете в кутия. Бисквитите остават хрупкави до последния ден.
Източник: vkusnosbety.blogspot.bg