Малиновото, както и къпиновото, вино е любима напитка на много хора, но също така е и чудесен начин да зарадвате гостите или семейството си. То е сладко, ароматно, сякаш затворило малко лято в бутилка!
Преди да пристъпим към рецептата, има 2 важни условия, които трябва да спазите:
- Не използвайте изгнили плодове, нито пък леко смачкани. Много хора го правят с идеята, че така или иначе ще ги намачкат, но ако малините не са хубави, то и виното няма да е хубаво.
- При приготвянето на вино плодовете не се мият. По повърхността на плодовете има бактерии, които са отговорни за ферментацията. Ако правите вино от изпити плодове, то ще е нужна добавка за ферментация.
Вижте още: Тази рецепта за домашен кетчуп е хит в мрежата
Рецепта за домашно вино:
Напълно узрелите плодове се намачкват и се поставят в съд, можете да изпозлвате и микс от малини и къпини.
Заливат се със захарен сироп – на килограм плод са необходими 3,5л вода и 1 кг захар.
Съдът се оставя 7-8 дни при температура 17 – 18 градуса.
После се отделя течността от плодовете и се налива в дамаджана. Тя се запушва с коркова тапа, през която се прокарва маркуч и краят му се потапя в съд с вода. Така ще излезе въглеродния двуокис, който се отделя при ферментацията.
След три седмици виното се отделя от утайката и се налива в друга дамаджана, която се затваря плътно с тапа. Процедурата се повтаря след месец. Вече достатъчно бистрото вино се налива в бутилки, тапите се обливат с парафин.