Пандишпаненото тесто е класика в слакарството, затова днес ще ви покажем как се приготвя.
Необходими продукти:
5 яйца
125 гр захар (малко повече от 1/2 ч.ч.)
125 гр брашно (малко повече от 1/2 ч.ч.)
ванилия
по желание: ядки, плодове, шоколад
Начин на приготвяне:
Жълтъците се разбиват до побеляване заедно със захарта по три начина: при затопляне до температура 70 градуса и с прибавка на няколко капки вода; без затопляне; заедно с другите продукти.
Белтъците се отделят в сух чист съд, като се внимава да не попадне при тях жълтък или мазнина. Бъркалките на миксера също трябва да са сухи. В началото те се разбиват леко с прибавка на малко сол (особено ако са от по-стари яйца), а след това до получаване на гъст сняг.
Разбитите белтъци се прибавят внимателно към разбитите жълтъци, като същевременно се ръси по малко от брашното (ако се бърка бързо и в кръг, сместа спада и опеченият от нея сладкиш става тънък и сбит). Накрая се прибавят ароматните вещества - ванилия, настъргана лимонова кора и др.