Ако се придържате към правилната диета, тази рецепта е точно за вас. Запеканката с броколи може да се сервира както за обяд, така и за вечеря. Зеленчуците в съчетание с протеините са точно това, от което се нуждаете.
Необходими продукти за приготвяне на запеканка с броколи:
350 гр броколи
200 гр карфиол
100 гр замразен зелен фасул
120 гр заквасена сметана
70 гр кашкавал или твърдо сирене
2 броя яйца
1 скилидка чесън
сол и подправки на вкус
олио или зехтин
Начин на приготвяне:
Подгответе зеленчуците (накъсайте броколите и карфиола на малки розички). Може да използвате замразени зеленчуци като не е нужно да изчаквате да се размразят.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте яйцата и добавете заквасената сметана към тях. Прибавете сол, млян черен пипер и други подправки по желание.
Настържете чесъна и го прибавете към сместа. Настържете твърдото сирене или кашкавала на ситно ренде.
В тенджера кипнете 2 литра вода. Варете зеленчуците в нея за 2-3 минути. След това премахнете водата.
Сложете зеленчуците в глинена или керамична тава, чието дъно предварително сте намазали с растително олио. Залейте със сместа от заквасената сметана и яйцата.
Поръсете с настърганото твърдо сирене. Ако използвате кашкавал, прибавете го 10 минути преди края на топлинната обработка.
Печете 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. При необходимост времето за печене може да се увеличи с още 5-10 минути.