Ухае на есен: Хрупкав ябълков пай


Ухае на есен: Хрупкав ябълков пай
Снимка: iStock

Този десерт е идеален за есента, тъй като съдържа съставки, които свързваме със сезона.

Необходими продукти за хрупкавия ябълков пай

за кората

1⅓ чаши (170 г) универсално брашно плюс повече за повърхността

1/4 ч.л. сол

1/2 ч.л. кристална захар

1/4 чаша охладено масло, нарязано на кубчета

3 с.л. (или повече) ледена вода

1/2 ч.л. ябълков оцет

за плънката

1,3 кг по-кисели ябълки, обелени, без сърцевина, нарязани на резени

2/3 чаши гранулирана захар

2 с.л. универсално брашно

2 ч.л. смляна канела

2 с.л. масло, разтопено

Вижте още: По американска рецепта: Тиквен пай с вкусна плънка

за хрупкавите трохи

1 чаша (125 г) брашно

1/2 чаша (100 г) гранулирана захар

1/4 чаша (50 г) светлокафява захар

1½ ч.л. смляна канела

1/4 ч.л. сол

6 с.л. охладено масло, нарязано на кубчета

ванилов сладолед за сервиране (по желание)

Начин на приготвяне:

На кората

Смесете брашното, солта и захарта в голяма купа. Добавете охладеното масло, нарязано на кубчета, и бъркайте с ръце, докато се образуват едри брашнени трохи. Смесете 3 с.л. ледено студена вода и ½ ч.л. ябълков оцет в малка купа. Поръсете върху брашнената смес, разбъркайте с вилица, докато се образуват влажни бучки, добавяйки още вода по чаена лъжичка, ако тестото за пай е сухо. Съберете тестото на топка, сплескайте на диск. Увийте в найлон, охладете за 30 минути.

Поставете решетката в центъра на фурната; загрейте фурната до 200 градуса. Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност на 30-сантиметров кръг. Прехвърлете във форма за пай с диаметър 23 см. Отрежете излишното тесто.

Вижте още: Италианци полудяха по тази рецепта: Картофен пай на тиган

На ябълковия палнеж

Смесете в купа нарязаните ябълки, ⅔ чаша гранулирана захар, 2 супени лъжици брашно, 2 ч.л. смляна канела и 2 с.л. масло, разтопено. Оставете настрана на стайна температура.

На хрупкавия горен слой

Смесете 1 чаша (125 г) универсално брашно, ½ чаша (100 г) гранулирана захар, ¼ чаша (50 г) кафява захар, 1½ ч.л. смляна канела и ¼ ч.л. сол в кухненски робот. Добавете 6 с.л. охладено масло, нарязано на кубчета и разбийте, докато сместа заприлича на мокър пясък.

Равномерно разпределете ябълковата смес върху кората. Поръсете с хрупкавата смес. Печете около 40 минути, докато стане златист. Покрийте отгоре с фолио, ако покафенее твърде бързо. Сервирайте с ванилов сладолед (ако използвате).

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Един имаше, който ме разплакваше. Обичах го, повече от всички, които ме разсмиваха..

Елиф Шафак, "Любов"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама