Турски лучен кебап


Турски лучен кебап

Едно интересно ястие за любителите на турската кухня.

Необходими продукти:

коло 700 гр кайма (телешка или агнешка /шилешка/)

около 1 кг жълт лук (по-дребни глави)

1 малка червена и 1 малка зелена пиперка (чушка)

2 равни ч.л. червен пипер

2 щипки лют червен пипер

черен пипер на вкус

сол на вкус

около 60 мл сос от нар (pomegranate sour sauce)

1 с.л. доматено пюре

около 4-5 с.л. зехтин за готвене

Начин на приготвяне:

Каймата се овкусява със солта и подправките и се омесва много добре. От нея се оформят малки кюфтенца

Лукът се почиства, като най-вътрешната нежна люспа се оставя. После се измива и се срязва на две почти до край.

Кюфтенцата се поставят в срезовете на главите лук и се подреждат в тавичка. Изберете си подходящ размер тава, защото продуктите трябва да са плътно един до друг. Между така подредените глави лук, поставете парчета от почистените от семките пиперки (чушки).

Налеейте в тавата половин чаена чаша вода (около 100 мл). Напръскайте ястието отгоре с зехтин за готвене (около 4-5 с.л.) и сложете да се пече в предварително загрята до 220°C фурна. Печете на тази температура около 20 минути, след което извадете кебапа и намалете фурната на 180°C. В купичка сложете доматеното пюре, соса от нар и 4-5 с.л. вода и разбъркайте добре, за да се смесят. С помоща на супената лъжица полейте кебапа навсякъде със сместа и върнете във фурната. Печете до готовност на ястието – лукът трябва да омекне и да стане с приятно златистокафяв цвят.

Ястието се сервира горещо.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама