Едно интересно ястие за любителите на турската кухня.
Необходими продукти:
коло 700 гр кайма (телешка или агнешка /шилешка/)
около 1 кг жълт лук (по-дребни глави)
1 малка червена и 1 малка зелена пиперка (чушка)
2 равни ч.л. червен пипер
2 щипки лют червен пипер
черен пипер на вкус
сол на вкус
около 60 мл сос от нар (pomegranate sour sauce)
1 с.л. доматено пюре
около 4-5 с.л. зехтин за готвене
Начин на приготвяне:
Каймата се овкусява със солта и подправките и се омесва много добре. От нея се оформят малки кюфтенца
Лукът се почиства, като най-вътрешната нежна люспа се оставя. После се измива и се срязва на две почти до край.
Кюфтенцата се поставят в срезовете на главите лук и се подреждат в тавичка. Изберете си подходящ размер тава, защото продуктите трябва да са плътно един до друг. Между така подредените глави лук, поставете парчета от почистените от семките пиперки (чушки).
Налеейте в тавата половин чаена чаша вода (около 100 мл). Напръскайте ястието отгоре с зехтин за готвене (около 4-5 с.л.) и сложете да се пече в предварително загрята до 220°C фурна. Печете на тази температура около 20 минути, след което извадете кебапа и намалете фурната на 180°C. В купичка сложете доматеното пюре, соса от нар и 4-5 с.л. вода и разбъркайте добре, за да се смесят. С помоща на супената лъжица полейте кебапа навсякъде със сместа и върнете във фурната. Печете до готовност на ястието – лукът трябва да омекне и да стане с приятно златистокафяв цвят.
Ястието се сервира горещо.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg