С наближаването на есента идва и сезонът на любимото грозде. Ах, кой не обича аромата на и вкуса на гроздето, които напомнят на ранна есен. Ако и вие сте сред любителите на гроздето, определено трябва да пробвате този сладкиш, който е подходящ както за закуска, така и за снак със следобедното кафе.
Рецепта за лек сладкиш с грозде
За този сладниш не е нужно да подбирате специален сорт грозде – можете да използвате абсолютно всеки, стига да е по вашия вкус.
Продукти:
- 100 грама захар
- 120 грама масло
- 500 грама брашно
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 пакетче бакпулвер
- 2 яйца
- 250 милилитра прясно мляко
- 350 грама грозде
За заливката:
- 150 грама захар
- 150 грама брашно
- 1 чаена лъжичка канела
- 1 чаена лъжичка индийско орехче
- щипка сол
- 120 грама масло
Приготвяне:
Включете първо фурната да загрее на 190 градуса, а след това в дълбока купа смесете маслото и захарта. В отделна купа изсипете сухите съставки - брашното, солта и бакпулвера. А в трета (и последна) купа разбийте двете яйца и добавете прясното мляко към тях. Смесете всички мокри съставки и ги изсипете при сухите. Бъркайте, докато не се получи хомогенна смес, към която се добавят гроздовите зърна. След това всичко се изсипва в добре намаслена кръгла тава.
Следващата стъпка е да си направим заливката, която трябва да се получи ронлива. Първо смесете всички сухи съставки, а после добавяйте по малко от маслото към тях, като то трябва да е било на стайна температура преди това. Поръсете получената заливка върху сместа в тавата и печете за около 40 минути, като на 20-тата минута ви препоръчваме да завиете тавата с фолио, за да не препечете горния слой на сладкиша. Изчакайте да изстине и воала!
Бележки:
Препоръчваме ви да използвате по-сладък сорт грозде, за да не се получи сладкиш с кисели нотки накрая.