Освен конфитюрите и мармаладите, които можете да приготвите със сливи, този плод е чудесен и за домашен пай.
Необходими продукти за пай със сини сливи:
500 г сини сливи
4 яйца
150 г захар
2 пакетчета ванилова захар
кората на половин лимон
80 г краве масло
150 г брашно
1/2 пакетче бакпулвер
Вижте още: Тиквеник с канела и орехи от тефтера на баба
Начин на приготвяне:
В дълбока купа разбийте яйцата, захарта и ваниловата захар до побеляване.
Разтопете маслото и го прибавете към сместа. Сложете бакпулвера към брашното и разбъркайте, сипете към сместа и отново разбъркайте с дървена лъжица.
Получената смес сипете в подмазана тавичка и отгоре нарежете сините сливи, нарязани на половинки без костилките.
Печете на 180 градуса в загрята фурна, около 30-40 минути. Пробвайте готовността с клечка за зъби.