Независимо какви са вкусовите ви предпочитания, то пред боба всички сме равни и го обожаваме.
Необходими продукти за бобена чорба:
200 г боб
50 г олио
100 г лук
25 г брашно
2 бр. моркови
50 г керевиз
15 г доматено пюре
червен пипер
джоджен
сол
Вижте още: Тази крем супа от тиква е хит в мрежата
Начин на приготвяне:
Бобът се накисва от вечерта в студена вода, за да уври по - лесно. Сутринта се долива вода и бобът се слага да ври.
Към възврелия боб се прибавят нарязаните керевиз (корените) и моркови. Оставя се да ври до омекване. За доливане се използва вряла вода. Когато фасулът омекне, се прави запръжка от нарязан на дребно лук, който се слага в кипящо олио.
Лукът се задушава, докато придобие стъклен вид. Прибавя се брашното и като стане златисто се прибавя доматено пюре или домати. Полученото се разбърква с бульон от боба, докато се разреди.
Сипва се към общата чорба. Посолява се, ако чорбата няма каймак, на една тенджера от шест порции се сипва половин кафена чашка студена вода.
Поднася се поръсена с нарязан на дребно джоджен или магданоз. Същата чорба може да се направи без червен пипер с повече зеленчуци и корен чубрица.