Постните кюфтета са перфектен безмесен обяд и вървят добре със спагети или картофено пюре. Приготвят се основно от зеленчуци, но днес сме ви подготвили една малко по-различна рецепта, която ще ви хареса.
Необходими продукти за постни кюфтета:
140 г варено цвекло
425 г черен боб
1/2 ч.ч. галета
1/2 ч.ч смлени орехи
1/4 ч.ч. нарязан лук
2 с.л. брашно
1 с.л. доматен сос
1 с.л. соев сос
1 ч.л. смес от италиански подправки
1 ч.л. чесън на прах
3/4 ч.л. сладък пушен червен пипер
2 с.л. наситнен магданоз
Вижте още: Страхотна постна баница с праз и картофи
Начин на приготвяне:
Настържете цвеклото, след което изстискайте излишната течност. Смесете цвеклото, черния боб, галетата, орехите, лука, брашното, доматения сос, соевия сос, сместа от италиански подправки, чесъна на прах и сладкия пушен червен пипер. Не пасирайте твърде дълго, сместа за кюфтетата трябва да е зърнеста. Прехвърлете сместа в купа, след което добавете наситнен магданоз и сол. Загребвайте 1 супена лъжица от сместа и оформете кюфтета, след което направете същото с останалите. Изпържете кюфтенцата в олио до златиста коричка. Прехвърлете ги върху хартиена кърпа, за да се отцеди излишната мазнина.
Загрейте доматения сос в голяма тенджера на среден огън. Когато сосът заври, добавете кюфтенцата и оставете да къкри захлупени за около 5-7 минути.