Лятото е времето, когато дългите вечери с гости са почти ежедневие. И ако през зимата се налага да готвите много ястия, за да сте добри домакини, то през летния сезон хубавото е, че мезетата са предпочитана храна. А с тези лучени кръгчета ще оберете точките.
Необходими продукти за лучените кръгчета:
2 глави големи лук
300 г брашно
2 ч.л. сол
1 ч.л. бял пипер
1 ч.л. лют червен пипер
60 г нишесте
160 мл студена вода
2 жълтъка
1 лимон
олио - за пържене
Вижте още: Жестоко кьопоолу от трънския край
Начин на приготвяне:
Почистете главите лук и ги нарежете на кръгчета. Леко ги посолете и ги разбъркайте. В дълбока купа смесете 70-80 г от брашното и подправките. Разбъркайте ги, за да се размесят подправките.
Пригответе панировка от остатъка от брашното, нишестето, водата и жълтъците на двете яйца. Разбивайте енергично до получаването на гладка смес.
Потопете лучените кръгчета в подправеното брашно, след това в панировъчната смес и изпържете до златисто в силно загрята мазнина.
Оставете ги за няколко минути върху салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина и ги поднесете топли, гарнирани с лимонови резени.