Независимо дали ги ядете чисти, допълвате ги със сирене или ги поставяте върху препечен хляб, бърканите яйца са един от най-лесните и удовлетворяващи начини да започнете деня си. Не ви трябва много повече от бъркалка и горещ тиган - и разбира се няколко яйца - за да имате закуска, готова за минути.
Тайната за пухкави бъркани яйца
Тайната за идеално пухкави бъркани яйца се крие в старателното и енергично разбиване на яйцата преди готвене. Разбиването добавя въздух, което в крайна сметка води до по-въздушни яйца.
Тези яйца се разбиват два пъти: веднъж, за да се смесят яйцата, и втори път, след като добавите млякото. За най-добри резултати разбивайте, докато китката ви се измори! Сместа трябва да изглежда бледожълта и пенлива с мехурчета.
Как да избегнете яйцата да станат сухи
Друг съвет е да изключите котлона, преди яйцата да са напълно готови. Това помага да се предотврати преваряването, което ще направи вашите яйца гумени и сухи.
Бърканите яйца също продължават да се готвят за няколко минути след прехвърлянето им в чинията. Това явление е известно като остатъчно или "пренесено" готвене. Затова ги прехвърлете, когато са малко по-меки от начина, по който в крайна сметка ги искате.
Вижте още: 3 груби грешки при правенето на бъркани яйца
Необходими продукти за пухкавите бъркани яйца:
4 яйца
1/4 чаша прясно мляко
сол и черен пипер на вкус
1 супена лъжица масло
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата в стъклена купа, докато придобият бледожълт цвят и видите много мехурчета на повърхността.
Добавете млякото към яйцата и подправете на вкус със сол и черен пипер. Разбийте яйцата добре, може да използвате и миксер, трябва вкарате възможно най-много въздух в яйцата.
Загрейте незалепващ или чугунен тиган на средно слаб огън. Добавете маслото и го оставете да се разтопи. Когато маслото в тигана е достатъчно горещо, за да изсъска капка вода, изсипете яйцата. Не бъркайте. Оставете яйцата да се готвят до една минута или докато дъното започне да стегне, но не покафенее.
С термоустойчива шпатула внимателно натиснете единия ръб на яйцата в центъра, докато накланяте тигана, за да позволите на все още течните яйце да потекат отдолу. Повторете с другите ръбове, докато яйцата са почти напълно стегнати, но все още изглеждат малко мокри. (Гответе още малко, ако предпочитате по-сухи яйца.)
Изключете котлона и продължете внимателно да разбърквате и обръщате яйцата, докато всички несварени части станат твърди. Ако добавяте сирене, сложете го сега.
Прехвърлете в чиния, когато яйцата са стегнати, но все още влажни и меки. Яйцата са деликатни, така че ще продължат да се готвят няколко минути, след като са в чинията. Сервирайте веднага и се насладете.