Картофите са на особена почит не само по нашите ширини. Предпочитани са най-вече заради възможността да се съчетават с всякакви ястия.
Предлагаме ви рецепта за меки, почти кремообразни картофи, покрити с хрупкава коричка от сирене, които ще ви накарат да забравите за всички останали ястия на масата.
Необходими продукти:
1/2 килограм големи белени картофи
120 гр пармезан
5 гр червен пипер
5 гр чесън на прах
45 мл зехтин
сол на вкус и пресни билки според вкусовите предпочитания (подходящи са розмарин, риган, мащерка, босилек).
Вижте още: Рецептата на Оливия Уайлд за салатен дресинг, която побърка мрежата
Начин на приготвяне:
Нарежете картофите на две по дължина и след това на полукръгли филийки с дебелина 1-2см. Поставете ги в дълбока купа.
Настържете пармезана на ситно ренде и добавете останалите съставки без свежите подправки. Разбъркайте всичко заедно с картофите.
Подредете нарязаните картофи на един слой върху лист за печене.
Печете във фурна, загрята до 230 градуса за 25-30 минути, след това обърнете всяко парче на другата страна и печете за още 10-15 минути.
Поръсете готовите картофи със свежи билки и настъргано сирене.
Може да ги поднесете със заквасена сметана. Те са идеалното допълнение към любимите ви пържоли или ястие с месо. Комбинирайте със зеленчукова салата от сезонни зеленчуци.