Картофените крокети обикновено се сервират като гарнитура към основни ястия. Смята се, че произхождат от Франция в края на 19 век.
Необходими продукти за картофени крокети:
700 г картофи
150 г брашно
40 г масло
2 жълтъка
За кората:
2 яйца
200 г брашно
200 г галета
Вижте още: Няма по-вкусно запържено телешко месо с лук
Начин на приготвяне:
Сварете картофите, прецедете ги, добавете маслото, след което направете пюре. След това се добавят жълтъците и подправките по желание, всичко се разбърква добре и се добавя брашното.
Поръсете ръцете си с брашно, след което от сместа оформете крокети. След това ги намажете с галета, после с яйца и пак с галета. Изпържете ги в добре загрято олио. Подредете ги върху салфетка, за да попие излишната мазнина.