Тази рецепта за ориз с шафран е толкова лесна, че често ще я правите


Тази рецепта за ориз с шафран е толкова лесна, че често ще я правите
Снимка: iStock

Както може ви знаете, шафранът е най-скъпата подправка в света. Интересен факт е, че тя се добива и в България. А тази рецепта за ориз с шафран е толкова лесна, че няма как да не я приготвите.

Необходими продукти за ориза с шафран

1/2 чаена шафран

2 супени лъжици зехтин

1 малка глава лук, нарязан на ситно

1 чаша ориз басмати, изплакнат

1/4 чаена лъжичка сол

1 ½ чаши вода (може да използвате и пилешки бульон или зеленчуков бульон)

Вижте още: Груби грешки, които всеки прави при съхранение на ориз

Начин на приготвяне:

Смелете шафрана в хаванче, докато достигне фина прахообразна консистенция. Добавете 2 супени лъжици гореща вода в хаванчето (купата). Смесете, за да направите шафранов концентрат.

В малка тенджера добавете зехтин и нарязания на кубчета лук, леко задушете на средно слаб огън, докато лукът стане прозрачен. Посолете.

Добавете изплакнатия ориз към тенджерата с лука и препечете ориза за около минута.

Налейте 1 ½ чаши вода или бульон в тенджерата и отново подправете със сол. Добавете шафрановия концентрат и разбъркайте, за да се комбинират.

Оставете сместа да заври, след това покрийте с плътно затварящ се капак и намалете котлона, за да къкри леко за около 15-20 минути, или докато оризът стане пухкав и мек.

Когато приключи с готвенето, оставете ориза покрит и го отстранете от огъня. Оставете ориза да се задуши за 5 минути, преди да го разбъркате внимателно с вилица и да сервирате.

Вижте още: Лесно и засищащо: Пържен ориз с яйца

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама