Както може ви знаете, шафранът е най-скъпата подправка в света. Интересен факт е, че тя се добива и в България. А тази рецепта за ориз с шафран е толкова лесна, че няма как да не я приготвите.
Необходими продукти за ориза с шафран
1/2 чаена шафран
2 супени лъжици зехтин
1 малка глава лук, нарязан на ситно
1 чаша ориз басмати, изплакнат
1/4 чаена лъжичка сол
1 ½ чаши вода (може да използвате и пилешки бульон или зеленчуков бульон)
Вижте още: Груби грешки, които всеки прави при съхранение на ориз
Начин на приготвяне:
Смелете шафрана в хаванче, докато достигне фина прахообразна консистенция. Добавете 2 супени лъжици гореща вода в хаванчето (купата). Смесете, за да направите шафранов концентрат.
В малка тенджера добавете зехтин и нарязания на кубчета лук, леко задушете на средно слаб огън, докато лукът стане прозрачен. Посолете.
Добавете изплакнатия ориз към тенджерата с лука и препечете ориза за около минута.
Налейте 1 ½ чаши вода или бульон в тенджерата и отново подправете със сол. Добавете шафрановия концентрат и разбъркайте, за да се комбинират.
Оставете сместа да заври, след това покрийте с плътно затварящ се капак и намалете котлона, за да къкри леко за около 15-20 минути, или докато оризът стане пухкав и мек.
Когато приключи с готвенето, оставете ориза покрит и го отстранете от огъня. Оставете ориза да се задуши за 5 минути, преди да го разбъркате внимателно с вилица и да сервирате.
Вижте още: Лесно и засищащо: Пържен ориз с яйца