Опитните домакини не забравят към зимнината, която слагат сега, да направят и домашен кетчуп. По-рентабилно е да си го направите сами и е много по-здравословно, отколкото да го купите.
Необходими продукти за домашен кетчуп:
8 кг домати
2 супени лъжици оцет
300 грама захар
2 кубчета зеленчуков бульон
120 грама сол
риган - на вкус
Вижте още: Тези чушки в горчица са хит мрежата, задължителна част от зимнината
Начин на приготвяне:
Нарежете доматите, след което ги бланширайте за кратко във вряща вода. Когато изстинат, се обелват от кожата и се намачкват добре. Можете да ги пасирате в блендер, а може и с кухненски робот, ако имате такъв.
Изсипете сместа в тенджера и след като заври, варете още половин час. След това се налива оцет, захар и сол. Разбъркайте добре, така че всички съставки да се смесят добре. Оставете сместа на котлона за още 10 минути, след което отделете литър от сместа и добавете бульона.
След това изсипете гъстата смес при доматите и разбъркайте добре всичко да се смеси. Оставете да поври още половин час, след което накрая добавете ригана. Смесете готовия кетчуп, след което го разсипете в стерилизирани буркани.