Днешната рецепта от Cooks and bakes е от онези, в които ви се хапва нещо свежо, с дъх на лято и наситен бадемов аромат.
Необходими продукти:
за масленото тесто:
180 г бяло брашно
50 г захар
¼ ч.л. сол
100 г студено масло, нарязано на кубчета
2 жълтъка
3 с.л. ледено студена вода
Необходими продукти за крем Франджипан:
200 г смлени бадеми
100 г захар
2 яйца
1 с.л. бадемов ликьор
4 с.л. разтопено масло
3-4 праскови, нарязани на тънки резени
Начин на приготвяне:
В купа сложете брашното, солта, жълтъците, маслото, нарязано на кубчета, и студената вода. Стрийте между пръстите си брашното заедно с останалите продукти. Ще се получат маслени трохи и месете не много дълго – 2-3 минути, докато се оформи хомогенно тесто. Увийте във фолио и оставете да се охлади за 30-45 минути в хладилник.
През това време пригответе крема Франджипан. В купа сложете смлените бадеми, захарта, яйцата, бадемовия ликьор и разтопеното масло. Разбъркайте с шпатула до хомогенност.
Извадете охладеното тесто, сложете парче фолио, сложете тестото и поръсете леко с брашно, разточете го в кръг. Обърнете го и го сложете директно върху формата за тарт, която предварително сте намаслили и набрашнили леко. Притиснете добре от всички страни, свалете фолиото и изрежете ненужното количество. Надупчете дъното на тарта с вилица, за да не се надигне при изпичане.
Включете фурната на 180 С на долен и горен реотан и изпечете основата за 15 минути.
Докато е още топла, извадете от фурната, сложете крема и покрийте добре. Нарежете прасковите на половина, след това на тънки резени и започнете да ги поставяте, като краищата им да се покриват.
Поръсете с шепа захар и сложете във фурната за още 35-40 минути да се изпече тартът. Извадете, оставете да се охлади и нарежете. Сервирайте с топка карамелов сладолед и стрък мента.